OVO SU TRI NAJČEŠĆA RAZLOGA ZAŠTO VAM SE DOVE NE PRIMAJU

Prenosi Abdullah b. Burejde od svoga oca, radijallahu ‘anhu, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, čuo čovjeka kako dovi riječima: “Allahu, molim Te time što svjedočim da si Ti bog, nema boga osim Tebe, Jedinog, Onog koji je utočište svakom, nije rodio niti je rođen i niko Mu ravan nije.”

Pa je rekao: “Doista je tražio od Allaha imenom kojim kada se zatraži daje, i kada se dovi usliša.” U drugoj predaji je rečeno: “Tražio je od Allaha Njegovim najvećim imenom.” (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Ibnu Madže, Ibnu Hiban, sahih). Rekao je Ibnu Kajjm, rahimehullahu: “Dova je jedno od najjačih sredstava kojima se otklanjaju neugodnosti i postiže traženo. Međutim, ponekad dova ne urodi plodom, a razlog tome je:

● Slabost u samoj dovi, jer se traži nešto neprikladno, nešto što Allah ne voli.

● Slabost u srcu, zbog neusmjerenosti Allahu i nepouzdanja za vrijeme dove. Takvo srce liči labavom luku iz kojeg kada se ispali strijela ne odlazi daleko.

● Postojanje onog što spriječava uslišenje dove, poput jedenja harama ili perde koja prekriva srce zbog mnoštva grijeha, prepuštenosti gafletu, nemaru i prolaznim užicima koji su zavladali tim srcem.

dr. Hakija Kanurić

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!