OVO MOŽE POMOĆI – KORISNI SAVJETI KAKO PROVESTI ZIMU BEZ BOLESTI I NE UDEBLJATI SE

Kako biste se osjećali bolje i bili u formi, ne morate nužno ići na dijete, možete posegnuti i za začinima koji će vam pomoći u održavanju linije.

BIBER
Jedan od začina koji se nalazi u svakoj kuhinji može biti i saveznik protiv nakupljanja kilograma tokom nadolazećih praznika. Crni biber sadrži piperin, koji pomaže u sprječavanju nastanka novih ćelija masnoće, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

CIMET
Cimet s druge strane pomaže da se mišići oporave nakon velikih napora. Žene koje su konzumirale kašikicu i pol cimeta svaki dan tokom šest sedmica, uspjele su smanjiti bol u mišićima nakon vježbi, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Preventive Medicine.

ĐUMBIR
Ne samo da će đumbir pomoći kad bolova u trbuhu, nego ćete se osjećate sitije i istopiti više kalorija. Pretili muškarci koji su uz doručak pili čaj od đumbira, jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili čaj od đumbira.

VANILIJA
I sam miris vanilije može vam pomoći da kontrolirate želju za slatkim. Pretili ispitanici koji su imali flaster s mirisom vanilije na zapešću mjesec dana, smanjili su unos slatkiša za pola, dok oni koji su imali flaster s mirisom limuna ili su bili bez flastera, nisu pokazali nikakve promjene u prehrani. Možete probati upaliti svijeće s mirisom vanilije ili nositi parfem s vanilijom, savjetuje healthyliving.msn.com.

(net.hr)