OČISTITE ORGANIZAM ZA SAMO 10 MINUTA: SAVJETI NAKON KOJIH ĆETE ZABLISTATI!

Ajurveda je najstariji sistem zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom sveta, dok u Indiji ima prednost nad zvaničnom medicinom i izučava se u državnim školama i na univerzitetima.

Ajurveda smatra da prirodom upravljaju tri osnovna principa, takozvane doše, a riječ je o energijama unutar tijela, piše “Novi.ba“.

Kod svakog čovjeka prisutne su tri doše: vata doša – kretanje, pita doša – energija, i kapha doša – struktura. Tako je „vata“ nadležna za disanje, „kapha” za snagu, a „pita” za metabolizam. Ako su one međusobno usklađene, čovjek se dobro osjeća.

A da bi naš organizam bio u balansu, ajurveda preporučuje dnevni tretman samoliječenja u trajanju od samo 10 minuta dnevno. Budete li ga redovno primjenjivali, bićete zdraviji – fizički, umno i duhovno.

JUTRO – potrebno vam je ukupno 6 minuta

Uklonite naslage s jezika

Poslije pranja zubi skinite naslage s jezika posebnim čistačem za jezik, tupim nožićem ili četkicom. Jetra, žuč i bubrezi su organi koji pomažu našem organizmu da se oslobodi štetnih materija. Kao posljedica tih metaboličkih procesa stvaraju se naslage i toksini na jeziku. Ako se ne uklone, poslije izvjesnog vremena blokiraju protok energije u organizmu.

Grgoćite susamovo ulje

Nakon pranja zubi i jezika ispirajte dva minuta usta kašičicom susamovog ulja, ispljunite ga i isperite što toplijom vodom. Susamovo ulje oslobađa desni naslaga, sprječava karijes i upalu, bogato je linolenskom kiselinom, pa djeluje i protiv gljivica, bakterija i virusa.

Izmasirajte tijelo

Za masažu vam je potrebna rukavica sirove svile ili mehka četka. Masirajte svaki dio tijela 10 do 20 puta, i to ovim redoslijedom: vrat, pa leđa dokle možete dohvatiti, zatim kružnim pokretima ramena, pa ruke sve do prstiju. Dio iznad grudi masirajte blagim horizontalnim pokretima, stomak odozgo prema dole, pa slijeva nadesno, butine sa vanjske i unutrašnje strane i to odozgo naniže, a koljena i stopala kružno. Masaža podstiče cirkulaciju i vraća energiju. Svaki segment kože povezan je s određenim unutrašnjim organima, koji su nakon masaže bolje prokrvljeni.

DAN – potrebno vam je ukupno 2 minuta

Popijte čašu vruće vode
Kuhajte pola litra vode 10–15 minuta, ulijte u termos i svakih pola sata popijte po tri gutljaja. Zahvaljujući posebnim energetskim svojstvima, kuhana voda podstiče probavu i doprinosi izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Dišite duboko

Udahnite vazduh kroz nos duboko u stomak, zadržite nekoliko sekundi, pa izdahnite kroz nos. Ne razmišljajte ni o čemu; ako vam je teško da se isključite, zamislite nešto lijepo, plažu, vjetar. Problemi, gnjev i strah često dovode do organskih bolesti. Opuštanje pomaže i vama i vašim organima. U mozgu se proizvode hormoni sreće koji nam vraćaju radost.

VEČE – potrebno vam je ukupno 2 minuta

Podstaknite probavu

Na pari malo zagrijte posudu sa susamovim uljem. Prsnite nekoliko kapi na stomak, a zatim cijelom šakom kružnim pokretima blago masirajte stomak u smjeru kretanja kazaljke na satu. Nakon toga namočite peškir toplom vodom i držite ga na stomaku sve dok je topao. Na kraju obrišite stomak. Ova blaga masaža olakšava probavu tako što stimuliše kontrakciju crijeva. Samim tim jrešava problem nesanice koja se javlja kao posljedica loše probave.