OBRATITE PAŽNJU / RUKE, PRSTI I DLANOVI VAM MOGU POKAZATI BOLUJETE LI OD NEKE BOLESTI

Vaše ruke, prsti i dlanovi mogu na razne načine pokazati patite li od neke bolesti. U nastavku vam donosimo neke od njih, a vi dobro promotrite ako je s vašima sve u redu.

1. DUŽINA PRSTIJU – ARTRITIS

Žene s prstima dužim od uobičajenog, imaju dvostruko veće rizike od pojave artritisa, a razlog je najčešće niži nivo estrogena. Kod muškaraca, dugačak prstenjak je povezan sa boljim odnosima sa ženama te većim brojem djece, ali i većim šansama za oboljenje od raka prostate.

2. DRHTAVE RUKE – PARKINSONOVA BOLEST

Previše kofeina, korištenje antidepresiva ili astma mogu biti neki od razloga pojave drhtavih ruku. No, ako znate da nije ništa od toga nije moguće u vašem slučaju, ne bi bilo loše posjetiti liječnika. Drhtavica jedne ruke može biti prvi simptom Parkinsa.

3. BOJA NOKTIJU – PROBLEMI S BUBREZIMA

Boja noktiju može biti povezana s koncetracijom pojedinih hormona u krvi ili anemijom, a oboje je povezano s bubrezima. Ako primjetite da je donji dio nokta bijel, a gornji smeđ, znak je za uzbunu, kao i vertikalne linije po noktu koje mogu biti idikator melanoma.

4. ZNOJNI DLANOVI – HIPERHIDROZA

Previše znojne ruke mogu biti znak menopauze ili problema sa štitnjačom, ali uz to i simptom hiperhidroze – stanja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica.

5. BLIJEDI DLANOVI – ANEMIJA

Mnogo je vrsta anemije, od akutne do hronične, a svaka se pojavljuje kada osoba nema zdrave crvene krvne stanice koji prenose kisik kroz tijelo. Simptomi su blijedi dlanovi i nokti.

Radio Sarajevo