OBJAVLJENA PROGNOZA – EVO DO KADA ĆE TRAJATI HLADNOĆA I SNIJEG

Vrhunac ekstremne hladnoće na cijelom Starom kontinentu i u našoj regiji, odnosno njegova kulminacija očekuje se do petka.

– Međutim, već od vikenda velika hladnoća polako ali sigurno napušta naše krajeve i seli se gdje joj je i prirodno mjesto, a to je na sjever i sjeveroistok. Od petka već očekujemo popuštanje hladnoće, ujedno bi nas nestabilno vrijeme trebalo pratiti do daljnjeg. Vjerovatno ćemo od četvrtka biti svjedoci brojnim pogoršanjima vremena, koja mogu donijeti lokalno kišu i snijeg, piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Dodaje se kako treba napomenuti da snijeg ni u četvrtak ne bi smio iznenaditi područje Jadrana, preciznije Crnogorskog primorja i većeg dijela Hercegovine, zatim bi postupno trebao prelaziti u susnježicu i kišu.

Drugdje tokom četvrtka i petka treba očekivati susnježicu i snijeg, ponegdje i ledenu kišu. Obilan snijeg moguć je u gorskim područjima.

OPREZ! Zatim od vikenda posvuda kiša uključujući i gorje gdje uz kišu može biti i snijega – navodi se u istoj prognozi i zaključuje:

– Budući da bi do kraja idućeg mjeseca moglo lokalno biti obilnih padavina, a ujedno i južine, svakako vrijedi pozvati na mogući oprez zbog porasta vodostaja rijeka, te pojave odrona ponegdje i lavina zbog velikih količina snijega koje su pale i još bi mogle pasti u gorju.

Rumunija: Dvije osobe smrtno stradale usljed ledenog talasa

Dvije osobe pronađene su mrtve u Rumuniji usljed ledenog talasa koji je zahvatio zemlju.

Snijeg i niska temperatura uvjetovali su otkazivanje letova, poremećaj putnog i željezničkog saobraćaja, a veliki broj škola je zatvoren.

Niska temperatura očekuje se i narednih dana.

Na jugu Rumunije, jedna 83-godišnja žena u mjestu Adankata pala je na snijegu i umrla na putu do bolnice, saopćile su službe za vanredne situacije.

Jedan 65-godišnji muškarac pronađen je mrtav kasno sinoć na istočnoj oblasti Sučava, javila je agencija Agerpres.

Dijelovi autoputa koji povezuje Bukurešt i grad Konstantu, kao i desetine drugih puteva su zatvoreni. Više od 80 vozova i 15 letova je otkazano, saopćila je rumunska policija, dodajući da su zatvorene luke na Crnom moru.

Škole su zatvorene u Bukureštu i u 10 drugih rumunskih oblasti prenosi avaz.