O MUSLIMANI, VRATITE SE NAKON BAJRAM-NAMAZA VAŠIM KUĆAMA ČISTI OD GRIJEHA!

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Sve što je dobro, lijepo i drago brzo prođe, pa tako i mjesec ramazan. Neki islamski učenjaci kazali su da je ramazan sličan čovjeku. Kada se insan rađa i kad dolazi na svijet, njegova porodica i rodbina vesele se i raduju njegovom dolasku, a kada nakon isteka dunjalučkog roka, taj isti insan napušta ovaj svijet, njegova rodbina i prijatelji plaču i tuguju za njim.

Naš zadatak poslije ramazana je da ustrajemo u ibadetima i dobrim djelima i da ne dozvolimo da se kapije dobra zatvore pred nama nakon što su se u ramazanu širom otvorile.

Posebno želimo skrenuti pažnju na sljedeće ibadete i dobra djela:

Prvo, čuvajmo namaz i poslije ramazana, jer namaz je naše svjetlo i direktna veza sa Allahom, i onaj ko održava direktnu vezu sa Allahom putem namaza siguran je i sretan i na dunjaluku i na Ahiretu.

U predaji dolazi da, kada je melek Džibril došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., sa ajetom: ”A njih smijeniše zli potomci, koji molitvu napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći.” (Merjem, 59.), Allahov Poslanik, s.a.v.s., plačući je upitao: ”Džibrile, zar će moj ummet ostaviti namaz, zar će moj ummet ostaviti namaz?!” Melek Džibril mu je odgovorio: ”Muhammede, bit će u tvome ummetu onih koji će prodavati vjeru za nešto malo dunjaluka.”

Mi smo još uvijek na dunjaluku, živi smo, a da smo pod zemljom, sigurno bi saznali koliko vrijedi samo jedan rekat namaza i dali bismo sav dunjaluk i sve što je na njemu, i hiljadu puta toliko, da se možemo vratiti i učiniti samo jednu sedždu Allahu, dž.š.

Drugo, popravimo naše bratske veze, volimo se i pomažimo istinski u ime Allaha, jer je uz namaz, uz džamiju, islamsko bratstvo najvažniji temelj i garant našeg opstanka i napretka.

Često postavljajmo sebi pitanje: zašto se kao muslimani međusobno svađamo i ljutimo jedni na druge? Ljutimo se na onoga ko malo drugačije klanja od nas, a ne ljutimo se na onoga ko nam je rušio džamije. Ljutimo se na brata muslimana zbog međe, a ne ljutimo se na dušmane koji su nam uzurpirali zemlju i sve što smo imali i koji nas žele uništiti. Ljutimo se jedni na druge, a dušmani su obeščastili islamski umet od mašrika do magriba, ubijaju muslimane na svakom koraku, okupiraju muslimanske zemlje, oduzimaju nam slobodu, natapaju naše zemlje našom krvlju. Zar to nije paradoks koji sâm po sebi dovodi u pitanje našu bratsku vezu koja je temelj islama i imana?!

Stoga, ako iskreno vjerujemo u Allaha i Sudnji dan i ako žudimo za Njegovim oprostom i zadovoljstvom, budimo spremni na dobročinstvo i oprost jedni drugima u svakom trenutku.

Prenosi se da je Hasan Basri jedne noći u dovi dugo ponavljao: ”Allahu moj, oprosti onome ko mi je zulum učinio!”, pa mu je jedan musliman rekao: ”Ebu Seide, toliko si tražio oprosta za onoga ko ti je zulum učinio, da sam poželio da sam ti i ja zulum učinio. Šta te je navelo da to činiš?” Odgovorio je: ”Na to me je naveo kur’anski ajet u kojem je Allah, dž.š., rekao: ”A onoga koji oprosti i izmiri se, Allah će nagraditi.” (Eš-Šura, 40.)

Treće, brate i sestro, znaj da je tvoj jezik tvoje pero, a tvoja pljuvačka je tinta i meleki neprestano pišu tvoja djela i tvoje riječi, pa pazi šta govoriš. Moramo znati da lijepe riječi i dobra djela učvršćuju korijen imana u našim srcima, a ružne riječi i loša djela ga čupaju iz korijena. Stoga, čuvajmo naše jezike, jer će najviše ljudi biti strovaljeno u džehennemsku vatru zbog jezika.

Četvrto, odgajajmo svoju djecu u islamu, a to znači odgajajmo ih da budu ponosni, a ne puzavi, niti oholi, odgajajmo ih da budu pravedni, a ne zulumćari, da budu hrabri, a ne kukavice, da budu učeni i korisni članovi društva, a ne neznalice i besposličari, da budu moralni i karakterni, a ne poltroni i izdajnici.

U predaji dolazi da je halifa Omer ibn Abdul-Aziz na dan Bajrama vidio svog sina Abdul-Melika u staroj odjeći, pa je zaplakao. Primijetio je to njegov sinčić, pa je upitao: ”Babo, zašto plačeš?” Omer je odgovorio: ”Sine, bojim se da izađeš u takvoj odjeći među ostalu djecu na dan Bajrama i da ti se zbog toga srce ne slomi, jer si ti jedini u staroj odjeći.” Na to mu je sin Abdul-Melik odgovorio: ”Babo, srce je slomljeno onome ko čini grijehe prema Allahu i ko je neposlušan svojim roditeljima. Ja se nadam da će Allah sa mnom biti zadovoljan, ako ti sa mnom budeš zadovoljan.” Tada ga je Omer uzeo u naručje, privio uz svoje grudi i poljubio učeči dove za njega. I to je bio jedan od najpobožnijih sinova Omera ibn Abdul-Aziza.

Nije Bajram onome ko obuće lijepu odjeću, već onome ko je pokoran Allahu, kome budu oprošteni grijesi, ko čini dobra djela i nada se susretu sa Allahom na Ahiretu.

Enes ibn Malik rekao je: ”Vjernik ima pet bajrama: svaki dan koji mu prođe, a da mu se ne upiše nijedan grijeh, za njega je bajram; dan kada napusti dunjaluk kao vjernik u Allaha, za njega je bajram, dan kada pređe preko Sirat-ćuprije i bude siguran od strahota Sudnjega dana, za njega je bajram, dan kada uđe u Džennet, za njega je bajram i dan kada ugleda lice svoga Gospodara, za njega je bajram.”

U predaji dolazi da se meleki spuštaju na Zemlju prvi dan Ramazanskog bajrama i staju pored puteva i dozivaju: ”O ummete Muhammedov, s.a.v.s., idite svome plemenitom Gospodaru koji daruje dobrom, a zatim nagrađuje za njega. Naređeno vam je da danju postite i vi ste postili, da noću klanjate i bdijete i vi ste klanjali pokoravajući se svome Gospodaru. Zato se vratite kući oproštenih grijeha.”

Poslije ramazana okrenimo novu stranicu, zaboravimo na sve loše stvari i propuštene prilike, činimo djela koja će nas ovjekovječiti i od kojih ćemo korist imati i nakon naše smrti.

Enes ibn Malik, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Od sedam djela čovjeku stiže nagrada i nakon njegove smrti: Ko poduči druge korisnom znanju, ili provede rijeku, ili iskopa bunar, ili zasadi sadnicu (palmu), ili sagradi džamiju, ili ostavi mushaf, ili ostavi iza sebe dobro odgojeno dijete koje će istigfar za njega činiti.” (El-Bezzar, Musned – Šejh Albani ga je ocijenio kao hasen u Sahihul-džami’, br. 3596.)

Učinimo da meleki koji zapisuju naša dobra djela budu stalno zauzeti, a da meleki koji zapisuju naša loša djela, imaju što manje posla kod nas.

Allahu dragi, o Ti Koji okrećeš ljudska srca, učvrsti naša srca u Tvojoj vjeri islamu, ujedini muslimanski saff i ubrzaj pobjedu Svoje istine! Amin!

saff.ba