‘Noćni vukovi’ u pravoslavnom hramu u Banjoj Luci (FOTO)

Jedan od moticiklista u rukama je nosio ikonu Bogorodice s Isusom, a mirno su ušli u Hram, ne dajući izjave brojnim novinarskim ekipama.

Oni su sinoć ušli u BiH na Pavlovića mostu, a tvrde da obilaskom manastira u RS šire, kako kažu, srpsko-rusko prijateljstvo.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

vuk1.jpg

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, 9. januara, na Dan RS-a, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldostanova.

Orden je dodijeljen „za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije“.

Zaldostanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da nema operativnih nadležnosti i da ne može donijeti odluku o zabrani ulaska u BiH bilo koga, već to čine agencije za provođenje zakona.

vuk2.jpg

Navodeći da su mediji pogrešno prenijeli da je on donio odluku o zabrani ulaska u BiH vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, Mektić je rekao da sve u vezi sa tim principijelno neće komentirati.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hercegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Tura “Ruski Balkan” ima za cilj kako tvrde da “istraže kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.