NOBELOVKA TAWAKKUL KARMAN POZVALA NA OKONČANJE RATA U JEMENU: ‘DOSTA JE!’

Novinarka, aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade iz Jemena Tawakkol Karman u tekstu koji je napisala za američki list Washington Post pozvala je na okončanje rata u njenoj domovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

– U krajnjem slučaju, ubistvo novinara Jamala Khashoggija trebalo bi podići svijest ljudi na globalnom nivou o tome šta režim Saudijske Arabije radi u mojoj zemlji i podsjetiti ih na već zaboravljeni rat – napisala je Karman.

U tekstu pod naslovom “Dosta je! Zaustavite rat u Jemenu”, ona je oštro kritikovala ulogu Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana u ratu u Jemenu.

“Saudijska Arabija za zločine koje čini optužuje druge”, istakla je ova aktivistica, dodajući da Sjedinjene Američke Države i druge zemlje moraju prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se zaustavio rat u Jemenu.

Naglasila je da bi i Ujedinjene nacije (UN) trebale sprovesti odlučnu političku kampanju i osigurati da sve strane u Jemenu, uključujući i Hute, ostave oružje.

– Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bi trebali odgovarati za svoje postupke te bi morali platiti i zbog štete koju su nanijeli Jemenu. Oni su odgovorni za tragediju u ovoj zemlji. Također, i Huti moraju prestati sa destruktivnim postupcima – navela je Karman.

Prema podacima UN-a, Jemen prolazi kroz najgoru humanitarnu krizu, a polovina stanovnika – 14 miliona, nalazi se u opasnosti od gladi. Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

(Hayat/Foto:AA)