Njemačka: Sirijska migrantska porodica prima više od 5.000 eura socijalne pomoći

Na društvenim mrežama nedavno je objavljen video isječa u kojem je prikazana sirijska porodica koja živi u Leipzigu u istočnoj Njemačkoj, a koja prima redovnu socijalnu pomoć u iznosu od 5.239 eura.
Ovaj snimak je izazvao oštre polemike u njemačkoj javnosti.

Prema istraživanjima portala ”AksAlser.com”, otkriveno je da je ovaj video snimak prvi put objavljen na web portalu ‘’Politikversagen.net’’ koji pripada protivnicima migracije i azila,

Nakon što je desničarski portal objavio video isječak, njemački web-portal ”corrctiv”, specijaliziran u otkrivanju lažnih vijesti i njihove korekcije, otkrio je i objavio činjenice u vezi spomenutog video isječka, koji su protivnici useljavanja migranata u Njemačku objavili pod naslovom: ”Sirijska porodica dobija više od 5.239 eura od države Njemačke.”
Video zapis počinje glasom autora izvještaja, koji govori o sirijskoj porodici koja živi u stanu od 220 metara kvadratnih u centru Leipziga, a za koji plačaju kiriju u iznosu od 1220 eura. Na snimku se vidi sirijski bračni par i njihovih jedanaestero djece. Autor izvještaja je objasnio da nakon odbitka stanarine, porodici ostaje 4000 eura za ostale životne potrebe. Dodajući da je Idris, kao glava porodice, radio kao poštar i distributer novina, ali nije uspio zbog nedovoljnog poznavanja njemačkog jezika, pa se porodica ponovo vratila na socijalu.
Nakon što se pojavio video koji prikazuje sirijsku porodicu u komfornom stanu, autor izvještaja je intervjuisao Nijemce u središtu Leipziga koji su kritikovali sirijsku porodicu zbog velikog iznosa koji prima na ime socijalne pomoći. Tako je jedna Njemica, iznoseći svoj stav o video zapisu, rekla: ”Ovo je stvar u koju je teško povjerovati, posebno kada razmišljam o siromašnim njemačkim porodicama. Zašto država njima ne daje isti iznos kao i ovoj porodici?”
Naglašavajući da je video zapis o sirijskoj porodici, koji je objavio TV kanal ”Sat1”, isječen, web-portal ”corrctiv”, dodaje: ”Iako su glas autora izvještaja i njegovo intervjuisanje Nijemaca u Leipzigu autentični i odgovaraju izvornom izvještaju, u njemu nisu prenešene mnoge bitne pojedinosti koje se nalaze u izvornom izvještaju. Naprimjer, u skračenom i isječenom video zapisu koji je objavljen na TV kanalu ”Sat1”, isječena je izjava nosioca porodice (Idriza) koji je, govoreći o spomenutom iznosu, rekao: ”Ovo je, što se mene tiče, ogroman novčani iznos, ali mi ne želimo da do novca dolazimo putem socijalne pomoći, već želimo da zaradimo novac našim poštenim radom i trudom. Zbog toga smo se posvetili učenju njemačkog jezika.”
Osim toga, autori isječenog video zapisa prikazali su samo izjave onih Nijemaca koji su bili protiv takve vrste pomoći izbjeglicama, a izbrisali su izjave njemačkih građana koji su izrazili svoju solidarnost sa sirijskom porodicom i razumijevanje u pogledu novčanog iznosa koji primaju od države. Tako je, u orginalnom i izvornom video zapisu, jedna Njemica rekla: ”Ako želimo integrirati ljude, onda ih prvo trebamo materijalno pomoći. Taj iznos jeste veliki, ali ako ga uporedimo sa potrebama mnogobrojne porodice, onda ćemo vidjeti da to nije toliko problematično.”