NEZAPAMĆEN SKANDAL U DOMU ZDRAVLJA U ČEKAONICI ZA MALU DJECU, USRED GUŽVE, MAMA PRIŠLA DOKTORICI I..

Nadležni u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, upoznati su sa ovim događajem

Nezapamćen skandal dogodio se proteklog petka, 23. marta, u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu, u Dispanzeru za predškolsku djecu

Ovaj događaj novinaru Faktora javile su kolege napadnute doktorice, također zdravstveni radnici.

– U čekaonici je bila gužva dok je doktorica radila. Pošto su se pobunili roditelji, koji su došli po ispričnicu za pravdanje izostanka s nastave njihovog djeteta, doktorica je izašla u čekaonicu da smiri situaciju.

Dok je objašnjavala da se moraju strpiti, jer prednost imaju hitni pacijenti, majka koja je došla po ispričnicu, prišla je doktorici i zavrnula joj ruku u laktu, a otac je za to vrijeme rukama lupao po okolnim predmetima – ispričali su novinaru zdravstveni radnici, najavljujući kako će protiv nasilnih roditelja biti podnesena krivična prijava.

Kako je potvrdio Arman Šarkić, predstavnik za javnost, nadležni u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, upoznati su sa ovim događajem, ali zbog postupka koji treba biti pokrenut, nije mogao ništa više kazati o konkretnom slučaju.

– Ovo nažalost nije prvi slučaj. Nama pacijenti trebaju biti partneri u unapređenju zdravlja. Žalosno je da smo kao društvo došli u tu fazu da onaj koji treba da se brine o našem zdravlju i da nas liječi bude napadnut. Vjerovantno uzrok treba tražiti dublje. Mi kao javna ustanova, koja ima devet domova zdravlja i 84 ambulante porodične medicine, na dnevnoj bazi smo u najširem luku u kontaktu s građanima. Na sreću, ovi slučajevi nisu česti i procentualno su mali u odnosu na broj pruženih usluga koji naš sistem pruža na dnevno – naglašava Šarkić.

ESKALACIJA NASILJA. On dodaje da je u proteklih nekoliko godina evidentna eskalacija nasilja nad zdravstvenim profesionalcima, koje se dešavalo u različitim domovima zdravlja, od prevrtanja stola u ordinacijama, do gađanja doktorice stetoskopom.

– Češće su verbalne prijetnje, ali nažalost, evo iz ovog posljednjeg događaja, vidimo da pacijenti na zdravstvenog radnika nasrću i fizički. Nama je jasno da su pacijenti nervozni, ali to ne može biti opravdanje za fizički napad na bilo koga. Opet podvlačim, žalosno je da se fizički nasrće na nekoga ko je tu da nam pomogne – zaključio je Šarkić.

(Doznajemo.com/Faktor)