NEOBIČNI SAVJETI ZA UKLANJANJE MRLJA KOJI ZAISTA DJELUJU

Na tržištu postoji mnogo proizvoda za koje se “stavlja ruka u vatru” da će skinuti tvrdokornu mrlju s odjeće ili neke tkanine. I dok neki zadovoljno trljaju ruke jer su se riješili mrlja od cikle, krvi, trave ili vina, drugima to ne polazi za rukom i dalje su u potrazi za “savršenim i čudotvornim” proizvodom.

ok traje potraga, Perrie Samotin na Yahoo shine daje savjete za rješenje problema. Neki su pomalo neobični, ali vrijedi ih isprobati.

2. Masne mrlje s kožnih površina možete ukloniti dječjim puderom. Naspite puder preko mrlje i ostavite tako preko noći. Do jutra bi mrlja trebala nestati. Ako je ostalo još malo masnih tragova, ponovite postupak nekoliko puta sve dok mrlja potpuno ne nestane.

3. Tragove make-upa s ovratnika košulje možete ukloniti pomoću pjene za brijanje i ručnika.

4. Ako vam je na tkaninu kapnuo tekući vosak, uzmite papir za vosak, naslonite ga na mrlju i pređite glačalom preko tog dijela. Kada skinete papir s tkanine, vosak bi trebao ostati na njemu.

5. Prljavštinu s predmeta ili obuće od kože antilopa možete ukloniti starim kruhom. Odvojite koru i ostavite da se posuši. Nakon toga odstajalom korom istrljajte mrlju i ona će nestati.

6. Tragove ruža možete ukloniti pomoću laka za kosu.

7. Ružne mrlje od znoja uklonit ćete neobičnom kombinacijom kreme od tartara, mrvljenog aspirina i tople vode. Ostavite da krema djeluje 20 minuta, zatim isperite toplom vodom.

8. Vodene mrlje na kožnoj obući uklonit ćete pomoću octa. Nakapajte nekoliko kapi octa u posudu s hladnom vodom. Nježno iščetkajte mrlje s tom otopinom i pustite da se suši preko noći.

9. Mrlje od kafe ili čaja uklonite tako da prvo spužvom namočenom u toplu vodu prebrišete mrlju, a zatim nanesete malo glicerina.

10. Mrlje od tinte s pamučnih površina možete ukloniti ako ih istrljate s alkoholom, a zatim isperete. Mrlje na poliesteru posprejajte lakom za kosu te prebrišite suhom i čistom krpom. Zatim operite u perilici rublja.

radiosarajevo.ba