“Nemojte govoriti zlo mi je, nego recite , mučno mi je.”

Ibn Omer.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: ” Allah vam zabranjuje da se zaklinjete ocevima, a ko hoce da se zakune neka se zakune Allahom ili neka suti” (Muttefekun alejhi)

Burejde.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: ”
Ko se zakine govoreci Nemao Nista s Islamom! –ako slaze bice onakav kao sto je rekao a ako iskreno kaze u Islam se nece vratiti neostecen.” (Ebu Davud)

Ibn Mes’ud r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: ”
Ko se lazno zakune da bi prigrabio imetak muslimana, susresce Allaha srditog. “ Zatim nam je Allahov Poslanik a.s. kao Kur’ansku potvrdu proucio:” Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje prodaju za nesto sto malo vrijedi!- na onom svijetu nikakva dobra nece imati, Allah ih nece ni osloviti, niti ce na njih paznju obratiti na Sudnjem danu, niti ce ih grijeha ocistiti – njih bolna patnja ceka.” El Imran,77

Abdullah b.’Amr b.’As r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “Veliki grijesi su:Pripisivanje druga Allahu, neposlusnost roditeljima, ubistvo neduzne osobe i lazno zaklinjanje.” Prema drugoj predaji:”Jedan beduin je upitao Allahovog Poslanika.a.s.:-Allahov Poslanice, koji su veliki grijesi? –Pripisivanje druga Allahu-odgovori mu. A potom koji?-Lazna zakletva-A sta je to lazna zakletva? –“Zakletva kojom se nepravedno prisvaja tudji imetak!” (Buhari)

Abdurrahman b.Semure r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “Kada se zakunes necim, a potom htjednes uciniti nesto bolje od toga, ucini sto smatras boljim, zatim se iskupi zbog zakletve koju si prekrsio.” (Muttefekun alejhi)

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao:”Zaklinjanje pri prodaji, prodaje robu ali unistava bereket. “ (Muttefekun alejhi)

Ibn Omer,.r.a. prenosi da je Allahov Poslanika.s. rekao:” Ko u ime Allaha zamoli zastitu, zastitite ga, ko ime Allaha zatrazi , prodajte mu , ko vas pozove, odazovitemu se , ko vam ucini dobrocinstvo uzvratite mu, a ako ne mozete, onda molite Allaha za njega sve dok ne pomislite da ste mu uzvratili punom mjerom.” Ibn Davud i Nesai sahih

Burejde.r.a,prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “[b]
Ne govorite munafiku:gospodine! Jer ako on bude gosodin medu vama, onda ste rasrdili vaseg Gospodara!”[/b] Ebu Davud sa sahih senedom

Ebu Zerr.r.a.kazuje da je cuo Allahovog Poslanika.a.s. kada je rekao: “ Ko muslimanu kaze KAFIRE ili ALLAHOV NEPRIJATLJU! A on ne bude doista takav, njegove rijeci ce se vratiti njemu.”(Muttefekun alejhi)

Ibn Mes’ud r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “[b]
Vjernik ne vrijedja , ne proklinje, nije bestidan i besraman.”[/b] Tirmizi basen

Dzabir.b.Abdullah.r.a. prenosi da je Allahov Poslanika.s.rekao:”Najdrazi i najblizi meni na Sudnjem danu bice ljudi najljepseg morala,a najmrzi i najudaljeniji od mene na Sudnjem danu bice brbljivci, hvalisavci i oni koji usiljeno govore.” Tirmizi

Aisa.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “Nemojte govoriti zlo mi je, nego recite , mucno mi je.” (Muttefekun alejhi)

Ibn.Mes’ud r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: Nije dozvoljeno zeni koja se druzi zsa nekom zenom da opisuje svome muzu kao da je on sam gleda.” (Muttefekun alejhi)

Huzejfe b.Jeman r.a. prenosi daj e Allahov Poslanik.a.s. rekao:” nemojte govoriti : Sto htjedne Allah i sto htjedne taj i taj, nego recite: sto htjedne Allah, a zatim sto htjedne taj i taj.” (Ebu Davud,sahih)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!