NEĆE SE DOBRO PROVESTI U ZATVORU: ‘Imamo mi svoje ljude i u zatvoru…’

Novozelandski mediji prenijeli su upozorenje jedne lokalne bande da kreće u lov na Brentona Tarranta koji je u petak počinio krvoproliće u dvjema džamijama u Christchurchu u Novom zelandu
Australac Brenton Tarrant (28) koji je u petak počinio krvoproliće u dvjema džamijama u gradu Christchurchu u Novom Zelandu, ubivši pritom 50 osoba i ranivši na desetke, mogao bi postati glavna meta osvete u zatvoru. Novozelandski mediji prenijeli su, naime, upozorenje jedne lokalne bande da kreće u lov na Tarranta.

“I mi imamo prijatelje unutra”, poručili su jasno aludirajući na zatvor u kojem je smješten Tarrant.

U zatvoru neće naći mnogo istomišljenika
Njegov teroristički čin, opisan kao “jedna od najcrnjih mrrlja u povijesti Novog Zelanda” užasnuo je neke od tamošnjih najokorjelijih kriminalaca. Za prijetnje upućene Tarrantu novozelandski profesor kriminalistike Greg Newbold u izjavi za New Zealand Heraldkazao je da ih treba shvatiti “vrlo ozbiljno”.

“Ja bih te prijetnje shvatio vrlo ozbiljno i rekao bih da će on (Tarrant) biti u iznimno velikoj opasnosti”, kazao je Newbold.

U zatvoru će, dodao je Newbold, biti onih koje je njegov čin jako razgnjevio, naročito stoga što je propagirao nadmoć bijele rase. U novozelandskim zatvorima bijelci su u manjini pa Newbold smatra da Tarrant ondje neće naći mnogo svojih istomišljenika, bijelih suprematista, koji bi ga zaštitili.

‘Većina rasista ovdje nisu poput Hitlera’
Stoga bi, smatra Newbold, Tarrant trebao biti odvojen od drugih u zatvoru jer bi inače vrlo lako mogao biti ubijen.

“U ovom trenutku on je zasigurno glavna meta. Nema puno onih, čak ni rasista, koji ga simpatiziraju. Većina rasista u zemlji nisu poput Hitlera. Oni jednostavno ne vole Azijate, muslimane ili ljude druge rase, ali ih ne žele pobiti i istrijebiti”, kazao je Newbold.

Tarrant je otkazao punomoć svome odvjetniku jer se želi sâm braniti pred sudom, a svoju obranu navodno ne želi graditi na neubrojivosti.

net.hr