NAMAZ NAKON INTIMNOG ODNOSA I DŽUMA U FIRMI

NAMAZ NAKON INTIMNOG ODNOSA

Pitanje: Pitanje se odnosi na oba pola. Poslije intimnog odnosa da li je dozvoljeno da se može uzeti tejemum, ako bračni par želi da nastavi sa intimnim odnosom, da ne mora da žuri sa gusulom i ako u tom čekanju nastupi namasko vrijeme kako postupiti? Da li uzeti tejemum pa abdest i obaviti namaz ili samo tejemum?

Odgovor: Mustehab je abdestiti se, a ne uzeti tejemum (osim ako postoje razlozi koji opravdavaju uzimanje tejemuma) između dva odnosa. Ako nastupi vrijeme klanjanja namaza, ne može se klanjati s tim abdestom, već se mora okupati, pa onda klanjati namaz. Naravno, nije obaveza klanjati odmah po nastupu namaskog vremena, može i kasnije, ali je bitno da ono ne istekne.

DŽUMA U FIRMI

Pitanje: Esselamu alejkum!
Pišem ispred jedne firme koja otprilike ima oko 300 uposlenika i uskoro bi trebali preseliti u veći objekat koji bi u sklopu sebe trebao imati prostoriju u kojoj bi se “nezvanično” klanjali oni namazi koji zateknu radnika (klanjača) u toku radnog vremena.
Kao što sam naglasio, ta prostorija će se koristiti samo za potrebe radnika, da ne izlaze u okolne džamije na namaz nego da ga obaljaju u prostorijama firme.
Naša firma ima uposlenike koji su svršenici medrese i koji bi mogli predvoditi ljude za vrijeme džuma namaza. Do sada smo (pošto je firma bila locirana u tri različita objekta i zbog blizine džamija) džuma namaz klanjali u obližnjoj džamiji. Zanima me kakva je procedura da se dobije dozvola za klanjanje džuma namaza u toj prostoriji i da je predvodi neko od naših uposlenika koji imaju svršenu medresu.

Odgovor: Esselamu alejkum!
U firmama se može organizirati, što je svakako poželjno, klanjanje dnevnih namaza u džematu ako postoje uslovi za to, ali ne i džume namaza izuzev po posebnom odobrenju medžlisa i muftijstva koji će procijeniti opravdanost takve inicijative. Naravno, imam koji bi tu imamio džumu mora imati muraselu reisu-l-uleme, odnosno dozvolu nadležnog medžlisa i muftije. Pristup džumi mora biti osiguran za sve koji to žele, a ne ograničen samo na radnike dotične firme. U svakom slučaju, ne možete to organizirati samoinicijativno, jer bi to predstavljalo stvaranje paralelne zajednice i rušenje jedinstva Islamske zajednice koja jedina ima legalitet i legitimitet i sa stanovišta hanefijskog mezheba takva džuma ne bi bila ispravna. Dakle, o tome trebate razgovarati s organima Islamske zajednice, prije svih medžlisom i muftijstvom.

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!