NAKON SVIREPOG UBISTVA KONJIČANI U STRAHU: DJECA NE IDU U ŠKOLU, UBICU TRAŽE POLICAJCI U CIJELOJ BIH

Edin Gačić ime je najtraženijeg čovjeka u BiH nakon što se od jučer sumnjiči za ubistvo Sauda Sultanića iz Podorašca kod Konjica.

Dok su sve policijske snage u državi angažovane, Konjic je u strahu, nastava u obližnjoj školi otkazana, a svi očekuju hapšenje osumnjičenog.

Kako je kazao glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić, na lociranju i privođenju osumnjičenog angažovane su sve raspoložive policijske snage u državi.

To je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač koji je izjavio da će policija ovog entiteta pomoći kolegama iz Federacije BiH u potrazi za osumnjičenim ukoliko se on pojavi na teritoriji RS-a.

– Potraga je obustavljena u ponedjeljak u sumrak oko 19 sati, nakon čega smo blokirali sve izlaze iz Konjica. Potraga je nastavljena danas u ranim jutarnjim satima, a trenutno se radi i na vještačenjima predmeta oduzetih iz kuće osumnjičenog – kazao je za Klix.ba Ljudevit Marić.

Iako mediji od jučer donose ime i prezime osumnjičenog te njegove fotografije s društvenih mreža, zanimljivo je da službene potvrde policije i tužilaštva još uvijek nema.

Postavlja se pitanje zašto policija ne objavi identitet osobe za kojom se traga uz fotografiju kako bi građani, u slučaju da ga prepoznaju, mogli javiti policijskim službama.

Kako saznajemo, ubistvo Sauda Sultanića desilo se jučer oko 7:30 sati, nakon što je ubijeni otvorio trgovačku radnju. Ubica je ispalio tri hica, a potom, kako se spekulira, Sultanića nekoliko puta ubo i nožem.

Motiv ovog svirepog ubistva potpuno je nejasan, a snimila ga je i nadzorna kamera. Za osumnjičenog se tvrdi da je nedavno izašao iz zatvora nakon izdržane dvije trećine kazne za ubistvo majke, a da je ranije već bio u zatvoru zbog ubistva saborca iz rata.

Na jednom od svoja dva profila na društvenoj mreži Facebook nudio je i turističke usluge, a kao zanimanje je naveo da je terorista.

U kući osumnjičenog pronađene su veće količine naoružanja i eksploziva. Dok uznemirena javnost, a posebno građani Konjica, očekuju rezultate policijske potrage, nastava u Osnovnoj školi u Brđanima je odgođena.

Zanimljivo, škola se nalazi neposredno do mjesta zločina.

(Hayat / Foto: Arhiv)