NA SVJETSKI DAN IZBORA UKAZANO NA NEDOVOLJNU IZLAZNOST MLADIH NA IZBORE U BIH

Predstavnici mladih iz oba entiteta i Brčko Distrikta danas su na radionici u Sarajevu, koju je organizirala Centralna izborna komisija BiH, ukazali na veoma malu izlaznost mladih na izbore. 

– Većina ih glasa za one kandidate ili stranke, koje biraju njihovi roditelji ili za 50 i 100 KM pristanu glasati za stranku, koja im ponudi novčana sredstva zauzvrat – istakli su učesnici radionice za mlade „Povećanje učešća mladih u izbornom procesu“. 

– Podaci s Lokalnih izbora 2016. godine pokazuju da je udio mladih ispod 30 godina starosti u biračkom spisku oko 18 posto, a samo ih 53 posto izlazi na izbore. To nije zadovoljavajuće – konstatirala je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić, prenosi Fena. 

Članovi Vijeća mladih Federacije BiH poručili su mladima da trebaju izaći na izbore i birati bolju budućnost BiH.

– Zato moramo poduzeti određene aktivnosti kako bi se povećala izlaznost mladih na izbore – rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.   

Na ovaj način, predstavnici mladih i nadležnih institucija za izborni proces obilježili su Svjetski dan izbora, koji se 13 godina obilježava prvog četvrtka u februaru.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Leave a Reply

Your email address will not be published.