NA OVAJ NAČIN NA KASI VAM UZIMAJU PARE IZ DŽEPA A DA TOGA NISTE NI SVJESNI, I TIME ZARAĐUJU MILIONE NA VAMA

Na ovaj način na kasi vam uzimaju pare iz džepa a da toga niste ni svjesni, i time zarađuju milione na vama:

Cijena proizvoda na polici i kasi nije uvijek ista:

Izmješane cijene po rafovima samo služe da slude potrošače, a najčešće su pogrešne za robu na akciji.

Većina kupaca tek na kasi shvati da cijena ne odgovara proizvodu koji su izabrali, iako je ispod njega jasno istaknut natpis s cijenom, pišu Večernje novosti.

Naravno, pogrešnom. Najčešće su cijene izmešane i pogrešne kod proizvoda na akciji, pa je jedna cijena na rafu, a potpuno druga, uglavnom veća, na kasi.

Prema riječima Petra Bogosavljevića, predsjednika Pokreta potrošača Srbije, propisi su u tom slučaju jasni.

“Potrošač ima pravo da izabrani proizvod plati po onoj ceni koja je istaknuta na tom proizvodu ili na prodajnom mjestu ispod ili iznad određenog proizvoda”, naglašava Bogosavljević.

“Trgovac jednostavno ima zakonsku obavezu da naplati po onoj cijeni koja je istaknuta na proizvodu. Ne smije da naplati po cijeni koja se pojavljuje u kasi”, dodaje on.

Bogosavljević tvrdi da kada bi se nekoliko potrošača izborilo i sve istjeralo na čistac, trgovci bi prestali sa takvom praksom. Prema njegovim rečima, potrošač koji smatra da je u pravu, da je jedna cijena na kasi a druga na rafu, trebalo bi da to slika i tako obezbedi dokaze. Trebalo bi, takođe, da cio problem prijavi i tržišnoj inspekciji.

“Čini mi se da mogu na prste jedne ruke da izdvojim proizvode koje sam platila po onoj cijeni koja je bila istaknuta na rafu”, požalila se Vera Milojević, penzionerka iz beogradskog naselja Šumice.

“Bez ozbira na moje pritužbe i bez obzira na to što sam mnogo puta i dokazala da su cijene izmještene, rezultat je nula. Uvijek je neko drugi kriv, prodavci ili potrošači, zato što su cene pomešane”, dodaje.

Isti problemi javljaju se i u ostalim trgovinskim kućama. Posebno su cijene zbunjujuće kod proizvoda na akcijskim sniženjima. Velikim slovima je istaknuta cijena, a sitno je ispisano kojem proizvodu ta cijena i pripada.

“Kupila sam špagete na akciji, a na rafu gdje su se nalazile bila je ispisana cena od 99 dinara”, kaže Aleksandra Stanković, službenica sa Vidikovca.

“Na kasi mi je trgovac otkucao skoro 140 dinara. Na moje negodovanje odgovorio je da akcijska cena važi za špagete 0,5, a da sam ja uzela 0,7. Na ceni na rafu jeste pisalo da je 0,5, ali i one špagete koje sam uzela su se nalazile na istom rafu. Na istom mjestu . Odbila sam da kupim špagete”, dodaje ona.

(Espreso.rs / Novosti.rs)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!