NA ADRESU INSTITUCIJA RS STIGLA “ČESTITKA” ZA 9. JANUAR, EVO REAKCIJA

Zanimljivo je da ovaj slučaj “uznemiravanja” nije prijavljen MUP-u RS

Na adresu institucija i zvaničnika RS stigla je “čestitka” na kojoj je, uz fotografiju ljudskih leševa iz masovnih grobnica, napisano “Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite, ovo su njeni temelji”.

“Čestitka” je izazvala žestoke reakcije u RS.

“U Zakonu jasno stoje članovi koji tretiraju takva obilježja kao krivična djela. Te prijetnje RS, odnosno podrivanje sistema, dešavaju se ko zna koji put. Pozivam nadležne institucije na nivou BiH, te iz Republike Srpske i FBiH, da ozbiljno razmotre ovaj slučaj, jer je prevršena svaka mjera”, kazao je za “Nezavisne” Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS).

Struka je također stava da je u ovoj poruci i te kako prekršen zakon. Banjalučki advokat Milan Petković, koji je i potpredsjednik NS RS, ističe da je sporna poruka morbidna te da iza nje stoje lica teško opterećena prošlošću, koja ne žele suživot.

“To mogu da poručim kao političar te da iskažem svoje žaljenje što još takvi ljudi u BiH djeluju i što im je djelovanje na taj način dozvoljeno. Takva poruka mogla bi se podvesti i pod krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, iz člana 359. Krivičnog zakonika RS, gdje se navodi da neko ko podstiče na mržnju zbog nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, može biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora”, navodi Petković za “Nezavisne”.

On ocjenjuje da je ovdje očigledno riječ o podsticanju na mržnju.

“Ovdje neko želi da predstavi da je Republika Srpska nastala na zločinu, a što sigurno nije tačno”, istakao je Petković.

Zanimljivo je da ovaj slučaj “uznemiravanja” nije prijavljen MUP-u RS.

“Čestitka”, na kojoj je naveden naziv dvadesetak udruženja, proisteklih uglavnom iz rata, poslata je institucijama Republike Srpske povodom “9. januara” dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

fokus.ba