MUSLIMANI PRIKUPILI 200.000 DOLARA POMOĆI JEVREJSKIM ŽRTVAMA MASAKRA U PITTSBURGHU

Dvije muslimanske organizacije prikupile su blizu 200.000 dolara kako bi pomogle žrtvama masovnog masakra koji se u subotu dogodio u sinagogi “Drvo života” u Pittsburghu.
Aktivista iz Chicaga Tarek el-Messidi kazao je kako je za pucnjavu saznao od prijatelja koji vodi stranicu LaunchGood za prikupljanje sredstava za muslimane. Prijatelj ga je pitao može li učiniti nešto da pomogne žrtvama i on je pristao.Za dva sata kreirana je online kampanja koju su podržale muslimanske grupe CelebrateMercy i MPower Change. Inicijalni cilj bio je prikupiti 25.000 dolara, ali on je premašen u roku od samo nekoliko sati.
Ovo nije prvi put da ove organizacije pomažu Jevrejima. Prošle godine prikupili su 136.000 dolara za popravku jevrejskih spomenika koje su vandali uništili u St. Louisu i Philadelphiji.

“Ostavljajući sa strane religijske ili političke razlike vraćamo se našem zajedničkom jezgru, a to je ljudskost. Željeli smo pomoći kao ljudi”, rekao je El-Messedi.

Ubistvo 11 vjernika u sinagogi u Pittsburghu u subotu izvršio je Robert Bowers koji je policiji kazao kako želi da su svi Jevreji mrtvi.

Klix