Mostar: Taksisti ispalio metak u glavu, dobio 12 i po godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić-Rizvanović, prihvatilo je jučer sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona sklopio Jakov Jelčić (37) iz Čapljine.

Njemu je zbog ubistva taksiste Alenka Hunjića (37), a u stjecaju s krivičnim djelom nasilje u porodici i neovlaštenim nabavljanjem i držanjem oružja, izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 12 i po godina zatvora.

Zlostavljao suprugu

Jelčić je proglašen krivim, jer je 22. oktobra prošle godine u Čapljini, u napadu ljubomore, usmrtio Hunjića, pucavši mu iz pištolja u glavu. Nakon zločina, stavio je pištolj u Hunjićev desni dlan te je sa mobitela pozvao čapljinsku policiju, kojoj se predstavio imenom i prezimenom te rekao da je ubio čovjeka kod Katoličke crkve u Čapljini.
U presudi je navedeno da je u periodu od 2012. do 21. oktobra 2017. kontinuirano vršio psihičko i fizičko nasilje nad svojom suprugom, s kojom je živio u zajedničkom domaćinstvu sa troje maloljetne djece. U sudnici je jučer bilo mučno slušati kako je Jelčić svoju suprugu udarao nogama, šakama, prislanjao joj pištolj na glavu pred maloljetnom kćerkom, gađao je viljuškom u nogu, nasrtao nožem prema grudima…

Zanimljivo je da joj je dan uoči ubistva nanio lake povrede, udarivši je laktom u usta ispred jednog kafića, psujući joj što “jučer djecu nije vodila na Dane kruha”…

Dobio otkaz

Kao otežavajuće okolnosti, Tužilaštvo HNK uzelo je u obzir motiv, način, izvršenje i težinu krivičnog djela, a olakšavajuće to što je priznao počinjenje, da se sam predao te činjenicu da je otac troje maloljetne djece.

Njegov advokat Igor Markotić obavijestio je Sudsko vijeće o tome da je Jelčić dobio otkaz na poslu te da nije u mogućnosti platiti sudske troškove. Jelčiću je, ujedno, produžen pritvor.

Hunjić živio sam

Stradali Hunjić radio je kao zaposlenik firme “Orange-taxi”. Živio je sam, a nakon zločina koji je potresao ovaj kraj, svi oni koji su ga poznavali, imali su samo riječi hvale za njega. Njegov tetak Remzo Đulić upućen je na parnicu, kao i Jelčićeva supruga.