MORGAN FREEMAN: POSEBAN STE NAROD, PREŽIVJELI STE HOROR, A UMJESTO DA MRZITE, VI OPRAŠTATE

Zdovoljstvo mi je da budem ovdje. Vi ste jako poseban narod jer ste proživjeli strašne događaje i nekako s tim dobro živite i pribrani ste. Mi u našim emisijama upravo govorimo o takvom ljudskom srcu. Proživjeli ste ovakav horor, ali umjesto da mrzite ljude koji su vam to uradili, vi opraštate. Znamo iz historije da je oprost veoma moćno oružje – kazao je u intervjuu za FACE TV slavni glumac Morgan Freeman kada je boravio u BiH.

Na pitanje novinara Senada Hadžifejzovića da li je stekao predstavu o tome ko su Bosanci i Hercegovci, Freeman je kazao da zna ko smo bili.

– Ne znam. Znam ko ste bili, Jugosloveni. Republike su sve bile zajedno i znam da se to raspalo. Ali vi ste još dio tog konglomerata. Niste vi samo Bošnjaci, tu su i Hrvati, Srbi, Slovenci, svi još žive tu u Bosni – kazao je Freeman.

Dodao je da svi državljani BiH moraju imati zajednički identitet kako bi živjeli sigurno i u miru.

– Da biste živjeli zajedno i normalno, morate svi biti Bosanci – kazao je glumac.

Na novinarsko pitanje kuda ide ovaj svijet glumac je rekao da ne zna.

– Da znam rekao bih vam kuda ide ovaj svijet… Mislim da ćemo se itekako morati potruditi, to će biti duhovno pročišćenje, da shvatimo da ne možemo živjeti više u neskladu. Previše je oružja za masovno uništenje. Jedna osoba može izbrisati cijeli grad. Moramo shvatiti da tako nećemo preživjeti – dodao je.

Iako izgleda kao šesdesetogodišnjak Morgan Freeman je jučer napunio 80. godina. Kaže da je za to zaslužna činjenica što se itekako trudi da uživa u životu.

– Nastojim da imam posla. Kod kuće redovno vježbam i igram golf redovno. Uglavnom uživam u životu. Radim pa se zabavljam, zabavljam se, pa radim. To sve zavisi od osobe do osobe, kako odlučite da živite. Sami trebate izabrati šta vas čini sretnim i ići za tim. Mnogi su nesretni zbog situacija koje ne mogu kontrolisati, ali ja mislim da svako treba prihvatiti situaciju koja je stresna takvom kako jeste i odlučiti da se zbog nje ne nervirate – kaže oskarovac i dodaje da ipak ne zna kakav bi bio i kako bi se nosio sa onim što su Bošnjaci doživjeli.

Na konstataciju Hadžifejzovića da su ljudi na ovim prostorima razočarani i gube nadu, a da je Freeman upravo primjer čovjeka koji je uvijek imao nadu, Freeman je rekao da nikada nije prekasno i da se uvijek morate nadati jer bez nade nemate ništa.

– Nada je zadnji bastion odbrane života. Morate se uvijek nadati da će sutra stvari biti bolje, da će se nešto bolje desiti sutra, ili danas, malo kasnije. Ako odustanete, onda možete samo leći i umrijeti – poručio je glumac.

Upitan da li je svjestan da je više od umjetnika i glumca, Freeman skromno kaže kako je on glumac koji putuje i ništa više od toga.

– Mi samo glumimo, samo se pretvaramo da imamo moći, da smo neke ličnosti, a nismo, obični smo ljudi. Ja sam samo glumac koji uživa u svom poslu – zaključio je Freeman.

Izvor: Faktor.ba