MOJE DIJETE PSUJE! ŠTA DA RADIM?

Postoje situacije kad roditelj ne zna kako reagirati. Šta reći trogodišnjaku koji majci kaže “Kravo jedna!”? Ili kad opsuje rječnikom kakvog kočijaša?
Nažalost, normalno je da dijete toga uzrasta čuje takve izraze na ulici, u parku. “Pokupi” ih i u vrtiću, u igri ili svađi s drugom djecom. Pa je sasvim normalno što ih želi “isprobati” kod kuće. I želi vidjeti vašu reakciju.

Pritom, znajte, dijete, uglavnom, ne zna značenje tih riječi. Ono samo želi znati hoćete li se i vi zacrvenjeti kao teta u vrtiću, hoćete li se nasmijati kao vaš susjed na ulici. Za njega je to jedna vrsta igre, prenosi Bebe Avaz.

Pa šta ćete uraditi? Ako su djetetove riječi nepristojne, nemojte pasti u zamku i burno reagirati. Takva reakcija samo će pojačati želju djeteta da koristi upravo te, ružne riječi.

Postupite ovako:
– Suzdržite se! Ružne riječi nisu upućene vama kao osobi, već vas dijete samo testira.

– Ignorirajte ga! Bez burnih reakcija poput smijeha ili bijesa. Najbolja strategija je da uopće ne reagirate. Svako ponašanje koje kao roditelj ne potičete, vremenom će nestati.

– Otkrijte izvore! Ne ružite dijete, mirno ga upitajte – šta ti je, vidim da se ljutiš – zašto?

– Odaberite pravi trenutak! Kad se dijete smiri, objasnite mu da u vašoj porodici ne želite čuti ružne riječi. Ispitajte ga polako gdje je sve to čulo. Iako ne možete kontrolirati sve izvore utjecaja u njegovom životu, možete zamoliti svoje prijatelje ili bake i dede da se kontroliraju i obrate pažnju kako se izražavaju u prisustvu mališana.

– Budite uzor! Roditelji počesto zaborave da djeca sve primjećuju i da često imaju potrebu kopirati drage osobe. Zato, neka se vaša komunikacija odvija bez ružnih riječi.

Avaz.ba