MINISTAR ODBRANE REPUBLIKE TURSKE: BOLNA PROŠLOST KOJA JE ZADESILA BIH NE SMIJE SE PONOVITI

Ministar odbrane Republike Turske Nurettin Canikli, koji je jučer boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako je očuvanje mira i stabilnosti u ovoj zemlji od velikog značaja, te da bi eventualni problem u BiH cijelu Evropu mogao gurnuti u vatru, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jučerašnje jednodnevne posjete BiH, ministar Canikli je nastavio sa posjetom Crnoj Gori, a u glavnom gradu Podgorici je odgovoarao na pitanja novinara.

Canikli je podsjetio kako je tokom jučerasnje posjete Bosne i Hercegovini imao sastanke sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministricom odbrane Marinom Pendeš.

-Jučer smo se usaglasili oko potrebe daljeg razvoja područja za saradnju u oblasti odbrambene industrije. O okviru potreba koje je BiH imala za naše proizvode iz oblasti odbrambene industrije, Turska je do sada pružila svaku podršku, a takav naš odnos će biti nastavljen i u budućnosti – rekao je Canikli, te dodao:

“Bosna i Hercegovina je vrlo značajna zemlja za ovu regiju. Bez stabilnosti u BiH, nemoguće je u uspostaviti stabilnost na Balkanu. Bez stabilnosti na Balkanu, nemoguće je govoriti o uspostavljanju mira i stabilnosti u Evropi i svijetu. U tom kontekstu, neophodno je očuvati mir i stabilnost koji su uspostavljeni u BiH potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Ne daj Bože, ako bi nastao problem u BiH, cijelu regiju i Evropu bi mogao gurnuti u vatru. Mi zbog toga smatramo važnim očuvanje mira u ovoj zemlji. Bolna prošlost koja je zadesila BiH se ne smije ponoviti.”

Naglasio je kako Turska na tom planu ima jedan vrlo osjetljiv pristup i ulaže sve napore kako bi mir i stabilnost u BiH bili očuvani. Dodao je kako sve strane, uključujući i Evropu, trebaju imati osjetljiv pristup prema našoj zemlji.

– U BiH je trenutno prisutna mirna atmosfera. Bosna se razvija, nastavlja s rastom. Mi ćemo na tom planu nastaviti da doprinosimo – rekao je Canikli.

Canikli, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Turske, boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa cnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem.