MAGIČNI KORIJEN IZ DAVNINA DANAS MOŽE DA VAM PROMIJENI ŽIVOT!

Većina nas nije imala priliku da proba ovo neobično povrće, ali zapravo ono je bilo veoma popularno u Viktorijanskoj eri jer ga možete jesti tokom cijele godine, a prepuno je hranljivih sastojaka.

Turovet je korijensko povrće, poput šargarepe, krompira i komorača. Kada se korijen oljušti, nalazi se uska bijela šipka u prednjem dijelu koja svojim izgledom podsjeća na šparglu, ali ove dvije vrste povrća zapravo nisu iste. Potiče iz porodice maslačka, a postoje dvije vrste ovog povrća: crna i bijela. Crna je ukusnija i jednostavnija za ljuštenje, piše “Super žena“

I dok je bila jedna od omiljenih namirnica ljudi tokom 1800. godina, danas ćete je često vidjeti na meniju skupocijenih restorana.

Turovet (engl. salsify) ima ukus ostriga, a neki je porede i sa artičokama, samo sa više tečnosti. Možda vam zvuči da ima jak ukus, ali uzmite u obzir da razne vrste povrća imaju drugačiju aromu. Crni turovet sadrži više kalcijuma od banana, bogate su proteinom, gvožđem i bakrom, pa imaju razne zdravstvene koristi. Kada je riječ o kuhanju, najbolje je oguliti povrćku, oprati je, isjeckati na male dijelove, ubaciti u prokuhanu vodu, dodati malo maslaca, soka od limuna i soli. Kuhati na umjerenoj jačini vatre, a potom kada je skuhana, osušiti je dobro. Preko nje se može dodati bešamel sos.

Za razliku od drugog korijenskog povrća, turovet zapravo može da se jede i u svježem stanju.