LIJEPO ODGOJENE KĆERKE ĆE VAM BITI ZAŠTITA OD VATRE NA SUDNJEM DANU

ALlah dž.š. kaže:”A prema vjernicima blag budi”. (El-Hidžr,88)

“Znaš li ti onoga koji onaj svijet porice? Pa to je onaj koji grubo odbija siroce i koji da se nahrani siroce- ne podstice.” (El-Ma’un,1-3)

Sehl ibn Se’ad,r.a. prenosi da je Allahov Poslanik,sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao:”Ja i staratelj(zastitnik) jetima smo u dzennetu ovako (blizu)” Pa pokaza kaziprstom i srednjakom. Buhari

Ebu Hurejre.r.a. prenosi da je ALlahov Poslanik,sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao:”Zbrinjavalac (siromasne) udovice i siromaha je kao mudzahid (borac) na Allahovom putu”.

A mislim (govori ravija)da je jos dodao:”I kao besprekidni klanjac koji se ne umara, i kao stalni postac koji nikako ne mrsi!” (Muttefekun alejhi)

Enes.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik,sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao:”Ko odgoji dvije kceri i o njima se brine dok ne odrastu i udaju se, doci ce na Sudnjem danu, pa cu ja i on biti kao ova dva prsta”a sastavio je prste. (Muslim)

Aisa.r.a.pripovijeda:”Dosla mi je jedna zena koja prosi sa dvoje zenske djece, a ja nisam imala nista da joj dam, osim jedne hurme. Ja joj dadoh tu hurmu, a ona je uze, raspolovi i dade svojim kcerima, a ona nimalo ne uze. Zatim je ustala i otisla. Poslije toga nam je dosao Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, i ja mu ispricah sta se desilo, a on rece:”Ko bude stavljen na kusnju sa ma koliko kceri, pa bude dobar prema njima i lijepo ih odgoji, one ce mu biti stit od vatre na Sudnjem danu.” (Muttefekun alejhi)

Ebu Surejh Huvejlid ibn ‘Amr el-Huza’i , r.a. prenosi da je Allahov Poslanik,sallallahu ‘alejhi ve selleme,rekao:”Allahu dragi, ja upozoravam i prijetim svakome ko uprospasti (zloupotrijebi) pravo ili imetak dvoje bespomocnih: Siroceta i zene.” (Nesai-basen)

svjetlo-dunjaluka.com