Krajišnici se vratili kući: Na blokadu puteva nismo ponosni, ali smo bili prisiljeni

Oko 250 demobilisanih boraca iz Krajine, nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije BiH, učestvovalo je na protestima u Sarajevu, a u međuvremenu se vratili svojim kućama. Kako kaže jedan od boraca, na blokadu cesta nisu ponosni, ali su na takav potez bili prisiljeni.

Kako nam je rekao jedan od boraca Safet Huskić, u Sarajevo su krenuli u utorak, 27. februara.

“Iz Cazina su krenula tri autobusa, a pridružio nam se po jedan jedan autobus iz Velike Kladuše, Bužima i Bihaća. Otprilike 250 boraca je otputovalo u Sarajevo. Tamo smo stigli kod stadiona Koševo gdje su ostali autobusi, te smo pješice krenuli ka Vogošćanskoj petlji”, rekao je Huskić.

Prema njegovim riječima, tu su im se priključili bivši borci iz Bugojna, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Travnika i Busovače.

“Tu je, prema mojoj procjeni, bilo oko 2.500 ljudi, a ne 200-300 kako su objavili pojedini mediji. Zajednički smo blokirali saobraćaj jučer oko 14 sati i držali šest punktova do 2 sata iza ponoći”, istakao je Huskić.

On je kazao da su dobili pozive od Vlade FBiH da pregovaraju, no demobilisani borci su odbili.

“Naši predstavnici nisu htjeli ući u Vladu zato što Vlada, premijer, ministar i ostali nisu htjeli ispoštovati naše zahtjeve da nam se prebace autobusi sa Koševa, kako bi se borci mogli odmoriti i ugrijati u njima, jer je navečer bilo minus 16. Borci su se smrzli, a spriječili su nam dostavljanje hrane i vode. Čak sam zvao Crveni križ da nam dostave deke i sanitetska vozila. Ipak, ovom prilikom želim se zahvaliti pojedinim stanovnicima Sarajeva koji su nam dostavljali deke,hranu, vodu i čajeve”, rekao je Huskić.

Kada je riječ o blokadi saobraćaj, on ističe da “borci na to nisu ponosni, ali su bili prisiljeni”.

“Mi nemamo više šta pregovarati s njima, samo tražimo naše tri tačke koje uporno ponavljamo. Prva je jedinstveni i precizan registar branioca koji bi trebao biti sastavljen na osnovu ratne evidencije. Druga stvar koju tražimo je ukidanje 1.603 boračka udruženja na nivou FBiH i stvaranje jednog krovnog udruženja. U suštini, i ne tražimo ukidanje tih udruženja, već stvaranje moratorija na njihovo finansiranje. Kada bi se sredstva od 50 miliona KM koje se godišnje potroše na ova udruženja usmjerila borcima i invalidima do 60 posto, automatski bi se riješila i treća tačka – borački dodatak u visini 326 KM”, rekao je za kraj Huskić.

(Izvor: Klix.ba)