KOMŠIĆ: PRVOG MARTA 1992. NISMO SE DIJELILI NA LIJEVE I DESNE ILI URBANE I RURALNE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, tokom obraćanja na prijemu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, istaknuo da je naša zemlja kroz vijekove uvijek bila prepoznatljiva po svojoj historijskoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i integriteta te po dobrim ljudima koji su živjeli i danas žive u njoj.

– Datumi, 29. februar i 1. mart 1992. godine, će ostati zauvijek ostati zapisani u našoj historiji jer tih dana većina građana naše zemlje jasno je dala svoj glas za nezavisnu BiH. Pitanje koje im je bilo postavljeno tada svima je dobro poznato. Glasilo je: “Jeste li za suverenu, nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Ne škodi da stalno ponavljamo ovo pitanje jer je ono podsjetnik na to kakvu su zemlju željeli njeni građani, a vjerujem da je i danas žele – poručio je Komšić.

Komšić je podsjetio da je cijena potvrdnog odgovora na ovo pitanje bila visoka, ali da su se građani BiH zajedno uspjeli odbraniti od onih koji su pokušali narušiti nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Nažalost, ta borba za zemlju po mjeri ondašnjeg referenduma i danas traje, čini mi se većim intenzitetom nego ikada. Prvog marta 1992. nismo se dijelili na lijeve i desne, na liberalne i konzervativne, urbane i ruralne, nego smo se svi zajedno, voljom većine rađana, odlučili za nezavisnu i suverenu BiH, za građansku BiH. Ni danas se ne trebamo, kada je riječ o državi BiH, dijeliti na ideološke tabore. Svi zajedno moramo raditi na jačanju BiH kao građanske države, države ravnopravnih pojedinaca i ravnopravnih kolektiviteta – izjavio je Komšić.

Istaknuo je da je BiH sačinjena od različitih identiteta, ali da je iznad svega BiH identitet viševjekovne tolerancije i zajedničkog života svih njenih stanovnika, što će, vjeruje, i ostati.

– Danas, 27 godina poslije, kada postoje intencije i pokušaji pojedinaca da ponovo naruše tu nezavisnost, mi moramo aktivno raditi i izboriti se protiv njihovih kontroverznih ideja o podjeli po bilo kojoj osnovi. Ova domovina je naša, druge nemamo i zato imamo obavezu raditi u njenu korist, raditi u korist građana, osigurati im dostojanstven život i jednaka prava. To moramo zbog naše omladine, ali i budućih generacija koje će se rađati i nastanjivati u ovoj zemlji. Trebamo iskoristiti potencijale koje imamo i zajedno napraviti drugačiju zemlju – poručio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Svjestan je, dodaje, da se svi problemi ne mogu riješiti preko noći te da smo svi u obavezi iskoristiti priliku da BiH uvedemo u NATO i Evropsku uniju.

– To je put koji omogućava građansku državu, sigurnu državu u kojoj će svim građanima biti osigurana temeljna ljudska prava. BiH je neosporno dio evropskog prostora i zaslužuje da bude dio velike evropske porodice. Ona je to geografski, ona to mora postati i praktično, uvažavajući sve evropske standarde i demokratske vrijednosti. Uvjeren sam da imamo dovoljno energije i potencijala da to postignemo zajedno – zaključio je Komšić.

Izvor: Faktor