KOMESAR ZABRINUT ZBOG SITUACIJE, OVO SU SNIMCI SUKOBA POLICIJE I MIGRANATA

Mujo Koričić, policijski komesar USK, kazao je na današnjem sastanku u Bihaću da je trenutna situacija USK kada su u pitanju migranti, jako teška.

 

Potvrdio je da je grupa migranata probila kordon policije. Naglasio je kako sa IOM treba riješiti pitanje migranata koji se od sinoć nalaze u talgo vozu u Bihaću.

– Zakon o unutrašnjim poslovima je jasan. Svako povećanje broja migranata koji nemaju riješen smještaj je velik problem. Migranti svakodnevno čine krivična djela, napadaju na tuđu imovinu i ugrožavaju sigurnost građana. Ne bojim se naše odgovornosti. Slažem se s tim da ove ljude niko ne može izbrisati gumicom ali se moraju poštovati pravila između ostalog i sigurnosna. Imamo jako dobru saradnju8 s ostalim policijskim agencijama, ali i kolegama iz Hrvatske. Ne postoji minimalna mogućnost da ljudi iz talgo vozila budu smješteni u Bihaću – kazao je Korićić.

Naglašava kako su migranti na području USK počinili 240 krivičnih djela.

Zatražio je od građana da ne uzimaju vlast u svoje ruke, da se ne organizuju samostalno jer policijski službenici će reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima i sigurno sve zaštititi.

Jedan od snimaka probijanja policijskog kordona pogledajte OVDJE.

(Melina Rašidović/Hayat/Foto: Hayat, Anadolija)