KOJOM FARBOM JE DOZVOLJENO FARBATI KOSU?

Pitanje: Da li se kosa smije farbati drugim farbama osim kane, ako se smije, koje su boje dozvoljene, a koje nisu? Pošto klanjam već duže vrijeme sa ofarbanom kosom (nije kana, već obična farba), da li sam tim činom nepravilno obavljala svoje dužnosti?
U nadi da ćete mi odmah odgovoriti, unaprijed se zahvaljujem.
Mahsuz selam!

Odgovor: Cijenjena sestro, ženama je dozvoljeno da se farbaju i drugim farbama osim kane. Jedino što je zabranjeno u pogledu tog pitanja jeste farbanje kose crnom bojom. Allahov Poslanik, kada mu je doveden Ebu Bekrov, r.a., otac, u godini kada je oslobođena Mekka, čija je glava bila potpuno sijeda, kazao je: “Ofarbajte ga nečim, ali izbjegavajte crnu boju.” (Muslim) Na osnovu ovog argumenta islamski učenjaci su kazali da ni ženi, kao ni muškarcu, nije dozvoljeno da se farba u crno.
Napomena: Trebate paziti da prilikom korištenja farbe za kosu ne koristite farbu koja ima “masu ili tijelo”, a ne samo boju, jer biste na taj način onemogućili dolazak vode do kose prilikom abdesta i gusula, što bi ih činilo neispravnim, kao što lak za nokte sprečava dolazak vode do nokata, i uzrokuje neispravnost abdesta uzetog nakon lakiranja noktiju. Korištenje laka za nokte kao i farbe u osnovi je dozvoljeno, ali treba paziti kada se stavlja kako ne bi uzrokovalo neispravnost abdesta ili gusula, a što nakon toga uzrokuje neispravnost namaza, što je više nego opasno.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin