Ko prouci ovaj istigfar danju, cvrsto u nj.vjerujuci i toga dana umre prije nego omrkne, uci ce u dzennet, a ko ga prouci nocu u nj. cvrsto vjerujuci, i umre prije zore, uci ce u dzennet

Uzviseni Allah kaze:”Trazi oprosta za svoje grijehe i za vjernike i za vjernice. “ (Muhammed,19)

“i moli Allaha za oprost, jer Allah uistinu prasta.” (En-Nisa’,106)
“Ti velicaj Gospodara svoga hvaleci ga i moli Ga za oprost, On uvijek pokajanje prima. “ (En-Nasr,3)

“Oni koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili imace u Gospodara svoga dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, u njima ce vjecno boraviti i ciste zene i Allahovu naklonost-a Allah dobro zna Svoje robove. Oni koji budu govorili: Gospodaru nas, mi zaista vjerujemo, zato nam oprosti grijehe nase i sacuvaj nas patnje u vatri! Oni koji budu strpljivi i istinoljubivi, i Allahu poslusni, i oni koji budu milostinju udjeljivali i koji u posljednjim casovima noci budu za oprost molili.” (Al ‘Imran,15-17)

A onaj ko zlo ucini ili se prema sebi ogrijesi, pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti-vidjece da Allah prasta i da je milostiv.” (En Nisa’,110)

“A Allah ih nije kaznio jer si ti bio medju njima i Allah ih nece kazniti sve dok Ga budu molili za oprost.” (El-Enfal,33)

” Za one koji se, kada grijeh pocine ili kada se prema sebi ogrijese, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole –a ko moze oprostiti grijehe ako ne Allah? –i koji svjesno ne ustraju u grijesenju.” (Al Imran,135)

Ebu Hurejre.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s. rekao:”Tako mi Allaha, svakog dana molim Allaha za oprost i pokajem mu se vise od sedamdeset puta!” (Buhari)

Ebu Hurejre.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s. rekao:”Tako mi Allaha u cijoj vlasti je moja dusa, kada vi ne bi grijesili, Allah bi vas zamijenio drugim narodom koji grijesi, da Ga mole za oprost pa da im oprosti.” (Muslim)

Seddad.b.Evs.r.a. prenosi da je Allahov Poslanika.s. rekao :”Najbolji istigdar je da covjek prouci:” Allahu, Ti si moj Gospodar, I samo si Ti Bog, stvorio si me i ja sam Ti rob. Ugovor ispunjavam i odrzavam ocevanje koliko mogu. Zastiti me od zla mojih dijela. Priznajem Tvoje Blagodati prema meni i priznajem svoje grijehe, pa mi ih oprosti, jer samo TI oprastas grijehe.

Ko prouci ovaj istigfar danju, cvrsto u nj.vjerujuci i toga dana umre prije nego omrkne, uci ce u dzennet, a ko ga prouci nocu u nj. cvrsto vjerujuci, i umre prije zore, uci ce u dzennet.” (Buhari)

Sevvan,.r.a. kazuje:”Kada bi zavrsio namaz, Allahov Poslanik, a.s. bi tri puta proucio:”estagfirullah, i onda bi dodao: Gospodaru moj, Ti si spas i od tebe je spas, i neka si slavljen, o Ti, Uzviseni i Plemeniti!” (Muslim)

Enes.r.a.Prenosi da je cuo Allahovog Poslanika,a.s. kada je rekao:Uzviseni Allah kaze:-Covjece, oprastacu ti grijehe, ne obaziruci se na njih , sve dok Me budes zvao i molio. Covjece, kada bi imao grijeha koliko do neba, pa Me zaolio za oprost, oprostio bih ti. Covjece, kada bi Mi dosao sa grijesima velikim kao Zemlja, i susreo Me bez imalo sirka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta.” (Tirmizi,basen)

Ibn.Omer.r.a prenosi da je Allahov Poslanik,a.s. rekao:Zene, udjeljujte sadaku i ucite sto vise istigfar, jer sam vidio da je vas najvise u vatri!

-A zasto je nas najvise u vatri? –Zapita jedna zena. –Zato sto mnogo proklinjete i sto ste nezahvalne muzevima. Ne znam da iko, kao vi, nepotpunije pameti i vjere moze nadvladati razumnog covjeka!
-A sta je manjkavost uma i vjere? –ponovo zapita zena. –To sto je svjedocenje dviju zena ravno svjedocenju jednog muskarca i sto nekoliko dana ne mozete klanjati.” (Muslim)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!