KAKO JE KAITY USPJELA DA BAJRAM POSTANE NERADNI DAN

Piše: Mai Malkawi

New Jersey – Nakon višemjesečne kampanje prikupljanja potpisa i uvjeravanja koju je pokrenula američka učenica 12. razreda, općina grada Clifton u Okrugu Passaic u New Jerseyju nedavno je odobrila da se Ramazanski i Kurban-bajram uvrste u službene praznike za muslimane u školama ovoga grada.

Kaity Assaf je američka učenica palestinskog porijekla, koja je u decembru prošle godine pokrenula peticiju u svojoj javnoj srednjoj školi u znak podrške njenom zahtjevu da se bajramski praznici uvrste u neradne dane za muslimane.

Nakon što je kampanja postigla uspjeh i naišla na pozitivne reakcije, ova srednjoškolka je odlučila pokrenuti peticiju i u drugim školama u gradu, dok nije sakupila gotovo 600 potpisa podrške svojih drugova, nastavnika i članova porodice.

Kaity je kazala kako je bila začuđena time što muslimani nemaju svoj zvanični praznik kao kršćani ili Jevreji. Njena školska kolegica ohrabrila ju je da pokrene kampanju kojom bi se podržalo ovo pitanje. Kaity je u tu svrhu pripremila i dokumente o broju muslimana, kojih je više od 5.000, u gradu Clifton, a zatim se obratila Odboru za obrazovanje u gradskoj općini te im predstavila svoj zahtjev.

Ona nije zaboravila, kako kaže za Al Jazeeru, da u dokumentima spomene i osnovna prava zagarantirana Prvim amandmanom Ustava SAD-a, a to su pravo na slobodu izražavanja i upućivanja prigovora, te prava na jednakost i drugo. Kaity je svoj zahtjev iznijela pred Odborom za obrazovanje na drugom sastanku, pored informacija o tome šta je Bajram i šta taj praznik znači za muslimane.

Opravdanje za odsustvo sa nastave

Kaity je istakla kako joj je jedna od članica Odbora rekla da učenici muslimanske vjeroispovijesti mogu dobiti ispričnicu za odsustvo sa nastave tokom ova dva dana Bajrama, što je ona odbila, zahtijevajući da se Ramazanski i Kurban-bajram uvrste u zvanične praznike, kao što je slučaj sa kršćanskim i jevrejskim praznicima.

Nastavlja i kaže: „Rekla sam joj da se stavi u moju poziciju i da zamisli kako mora ići na posao za Božić, naprimjer, nakon čega su svi ušutjeli i nisu ništa odgovorili.“

Kaity Assaf (lijevo) sa sestrom Caroline [Al Jazeera]

Kaity nisu odvratile ni riječi onih koji su joj govorili da neće uspjeti u svom naumu, budući da su i drugi to pokušavali, a nisu uspjeli. Nije se obazirala na takve komentare, te je nastavila pokušavati i dalje. Ostala je iznenađena kada je njen zahtjev prihvaćen na petom sastanku. Odbor je tom prilikom odobrio odluku da se bajramski praznici uvrste u službene praznike za ovu godinu, pogotovo Kurban-bajram, koji dolazi na sredini sedmice.

Njena majka, koja joj je bila podrška na svakom koraku, kaže da je Kaity vjerovala u ono što radi, što je Odbor mogao i primijetiti. Kaže da je Kaity četiri mjeseca radila na tome bez prestanka. Nastojala je pronaći način da se riješi taj problem, postavljala je pitanja, prikupljala informacije, pravila bilješke i radila pripreme, u čemu je imala podršku nastavnika u školi i svih oko nje.

Historijsko ostvarenje

Imam u Islamskom centru u Okrugu Passaic, šejh Mohammed al-Qtnana, smatra da ono što je učinila ova srednjoškolka spada u historijsko ostvarenje za muslimane sa ovog područja te ističe da se u školama u gradu Clifton nalazi veliki broj muslimanke djece.

Kaity je postigla historijski uspjeh za muslimane, smatra šejh Mohammed al-Qtnana [Al Jazeera]

Za Al Jazeeru kaže da je donošenje odluke Gradskog vijeća o Bajramu kao neradnom danu bilo nešto neočekivano zbog postojanja percepcije da se u regiji provodi rasizam prema muslimanima i da se veoma teško nešto može ostvariti.

Međutim, naglašava kako će biti još promjena koje će muslimanima pružiti mogućnost za nova postignuća, te da će dvoje mladih ljudi, muslimana, uskoro postati članovima Gradskog vijeća.

Učenici muslimani koji žive u ovom okrugu izrazili su sreću zbog ovakve odluke i smatraju je prilikom za nemuslimane da se upoznaju sa muslimanskim praznicima, kao što muslimani znaju za njihove praznike i kulturu, te kažu: „Bilo bi pravedno da i oni imaju neradni dan za naše praznike. Nama treba slobodan dan kako bismo mogli dijeliti radost Bajrama sa svojim porodicama.“

Muslimani u drugim gradovima i američkim državama traže svoje pravo na slobodan dan po uzoru na New York i gradove Paterson, Clifton i New Yersey.

Kaity Assaf, koja je postala članica Islamskog centra Okruga Passaic i kandidirala se, također, za člana u Odboru za obrazovanje u Gradskom vijeću, obećala je da će braniti pitanja muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Al Jazeera