Kada sam usao u nju ucinilo mi se kao da sam usao u mezar kod mrtvaca a ne u sobu kod bolesnika

Ovako pocinje pricu onaj koji je direktni sudionik u njoj:

-“Imao sam dragog prijatelja kojeg sam volio zbog njegove dobrote i odgoja. Njegovi pogledi su me usrecivali,a njegovo drustvo mi je bilo drago. Dugo smo se skupa druzili. On nije nista prezirao kod mene niti ja kod njega. Tako kada sam otputovao, ponekad smo se dopisivali pismima da bi se na kraju prekinuli svi nasi kontakti.

Nakon povratka, moja najveca briga bila je da ga vidim. Trazio sam ga na svim mjestima na kojim smo se susretali da bi se na kraju zaputio njegovoj kuci gdje su me njegove komsije obavijestile da se on vec odavno preselio. Nasao sam se izmedu nade i ocaja, stim da je preovladavalo kod mene da ga vise nikada necu sresti I da sam izgubio tu osobu. Jedne noci, dok sam se vracao kuci, ne poznavanje puta me odvelo u tamu noci gdje sam se zaputio napustenim, sablasnim putem od kojeg se prolazniku pricinjava da je skloniste dzina jer nigdje nema ljudskog bica . Osjetio sam kao da se gusim u moru dok se morski talasi poigravaju sa mnom. Nisam jos ni krenuo sredinom ulice a zacuo sam u jednoj od tih kuca jecanje koje je prodiralo kroz noc da bi ga slijedilo drugo…

To je ostavilo traga u meni pomislivsi u sebi : Cudno je to koliko ova noc krije u sebi tajni ? Obecanje koje sam sebi odavno dao da necu vidjeti nekog tuznog i potrebnog osim da ga potpomognem,natjeralo me je da potrazim put prema kuci iz koje se culo jecanje . Tiho sam pokucao na vrata, potom jace kada mi je vrata otvori mala djevojcica.Zagledao sam se u nju ,u njenoj ruci je bila svjetiljka , a na njoj pocjepana odjeca:”- Da li kod vas ima bolesnik?- upitao sam je. Uzdahnuvsi uzdahom koji trga njeno srce rekla je :” -Da ,pomozi.Moj babo umire”. Krenula je ispred mene a ja sam je slijedio sve dok nismo usli u sobu cija su vrata bila niska. Kada sam usao u nju ucinilo mi se kao da sam usao u mezar kod mrtvaca a ne u sobu kod bolesnika.Priblizio sam mu se stavivsi ruku na njegovo celo. Otvorio je oci zagledavsi se u moje lice da bi potom rekao : “Hvala Allaha kad sam te pronasao prijatelju moj”. Imao sam osjecaj da ce mi srce puci spoznajuci da sam nasao svoje izgubljeno koje sam tako dugo trazio. To je on, moj prijatelj kojeg sam poznavao , samo sto ga zbog njegove bolesti i mrsavosti nisam prepoznao.
“-Pricaj mi svoju pricu , obavjesti me o sebi” – rekao sam mu . –’Poslusaj me”- kazao je, pocevsi sa svojom pricom:

Godinama smo moja majka I ja stanovali u jednoj kuci. U nasem susjedstvu je stanovao jedan bogatas ciji je dvorac u sebi skrivao jednu lijepu djevojku koju je moja dusa zavoljela i zeljela neodoljivom zeljom. Neprestano sam je pratio i nadgledao njeno stanje dok je nisam uhvatio u svoju mrezu. I ona je osjetila ono sto sam ja osjecao.Upoznao sam se s njom u trenutku kad je zapala u nemarnost prema Allahu, Nakon sto sam joj obecao da cu je ozeniti, odazvala mi se, a ja sam njom upravljao da bih joj jednoga dana ukrao njenu cast. Nije proslo dugo vremena , saznao sam da je trudna. Opala je u mojim ocima.Poceo sam da se udaljavam od nje i da je izbjegavam, presjekao sam uze njene ljubavi napustajuci kucu u kojoj sam je posjecivao, nemareci sta ce se sa njom desiti.

Prosle su godine od toga dogadjaja …
Jednog dana stiglo mi je pismo, otvorio sa ga I poceo citati, kad …ista ta djevojka pise mi pismo u kojem kaze:

” Kada bi moj cilj bio da ti pisem kako bih obnovila
izumrlu vezu ili staru ljubav, tako mi Allaha, ne bih ni jednog slova napisala, zbog toga sto sam ubjedjena da je muskarac poput tebe prevarant a ljubav prema tebi slicnim lazna i ne zasluzuje da joj pridajem vaznost. Izvinjavam se ali ja ne trazim njenu obnovu .Zaista ti znas kako si me ostavio, u mojim prsima nemir i uzbudjenost I dijete koje se pokrece, prvo zalost za proslost, a drugo strah za buducnost , nikakvu mi paznju nisi pokazao, pobjegao si kako ne bi na sebe preuzeo obavezu koja vodi ka nesreci i kazni ciji si ti razlog. Tvoja ruka se nije pokrenula da obrise suze koje si ti potaknuo…
Kako nakon svega toga da te zamislim kao postenog muskarca !? Ne, tako mi Allaha, ne mogu da zamislim da si ljudsko bice.Ti si vuk preobrazen u ljudsko bice jer nijedna zivotinjska osobina nije ostala a da se nije nasla kod tebe.Prevario si me obecavsi da ces me ozeniti da bi nakon svega prekrsio zadato obecanje . Preispitao si svoje srce pa si zakljucio: kako da se ozenim sa grijesnom zenom? A to zlodjelo je nesto sto su tvoje ruke proizvele. Da tebe nije bilo, ne bi bila grijesnica i otpadnica. Zaista sam se branila od tebe da bi na kraju popustila i pala u tvoje ruke poput malog dijeteta. Ukrao si moju cednost, a ja sam osvanula ponizene duse i tuznoga srca, zivot mi je otezan a moj edzel dalek. Kakvu ce radost u zivotu naci zena koja vise ne moze da bude supruga muskarcu ili majka djetetu? ; i vise od toga, ja vise ne mogu da zivim medju ovim drustvom osim oborene glave, spustenih trepavica, prekrivajuci lice rukama. Drhti moje tijelo i topi se moja utroba bojeci se ismijavanja rugalica i potcjenjivanja podrugljivih .
Oteo si moj spokoj i okoncao moj zivot. Ubio si me i ubio si moju cast i dostojanstvo, ubio si moju mamu i mog babu, jer mislim da nema razloga njihove smrti bio osim zalosti zbog toga sto su me izgubili.
Ti si me ubio, jer ovaj zivot koji sam pila iz tvoje case je okoncao moje tijelo i dusu.Osvanula sam na smrtnoj postelji kao muha koja gori ispustajuci uzdisaj po uzdisaj.

Pobjegla sam od kuce i moga babe jer nisam mogla naci snage da susrecem moju kucu i moga babu i mamu. Otisla sam u napustenu kucu i u njoj sam zivjela sramotnim zivotom. Pokajala sam se Allahu i nadam se da je On primio moje pokajanje, odazvao se mojim dovama i da ce me preseliti iz kuce smrti i nesrece u kucu zivota i srece .
Ja evo umirem a ti si lazljivac, prevarant, kradljivac, ubica i mislim da te Allah nece ostaviti a da nece uzeti moje pravo od tebe .

Tako mi Allaha ne pisem ti kako bi obnovila s tobom zavjet ili ti govorila o ljubavi, jer ti toga nisi vrijedan.Ja sam dosla pred kaburska vrata, oprastajuci se od ovoga zivota njegove srece I nesrece, jer nemam nade u njegovu ljubav, niti prostora za njegovo obecanje. Ja ti pisem zbog toga sto imam kod sebe nesto sto ti zelim dati na cuvanje …TVOJU KCERKU .. ukoliko je ono sto ti je istrglo milost iz srca ostavilo barem milost roditeljstva primi je sebi kako je ne bi stigla nesreca koja je zadesila njenu majku .
Djevojka je umrla ostavivsi na ovom napustenom mjestu malu djevojcicu o kojoj nema ko brinuti”.

Nastavljajuci sa pricom, rece ovaj covjek:
“Nisam zavrsio sa citanjem pisma, pogledao sam u svoga prijatelja, vidio sam kako mu se suze slijevaju niz lice”, rece mi ;

“Tako mi Allaha nisam to pismo ni procitao a osjetio sam kako se moje tijelo lomi i ucinilo mi se da ce mi srce u grudima puci.Pozurio sam njenoj kuci u kojoj me sada vidis. (napustena kuca )
Nasao sam je u ovoj sobi spavajuci na ovome krevetu bezzivotnog tijela bez ijednog pokreta. Pored nje je stajala mala djevojcica, u desetoj godini zivota, zalosno placuci za njenom majkom. U tom trenutku pred ocima su mi se ukazala sva moja zlodjela, kao da su divlje zvijeri koje me napadaju, jedne napadajuci sa kandzama a druge upozoravajuci s ocnjacima.Kad sam dosao sebi Allahu sam obecao da necu napustiti ovu sobu koju sam nazvao “soba zalosti” kako bi zivio zivotom te djevojke i umro na isti nacin na koji je je ona umrla.

Evo me na smrtnom pragu zadovoljan i sretan danas. Allahu sam se pokajao potpuno uvjeren da Allah Uzviseni nece iznevjeriti ono sto mi je obecao, nadajuci se da ce ono sto sam imao od kazne, teskoce i nesrece biti iskup za moju gresku”.

I doda:”O muskarci cvrstih srca, njezno postupajte sa slabasnim zenskim dusama.Zaista vi ne znate u onom trenutku kada ih prevarite u njihovoj casti kakvo srce ce te razalostiti i kakvu krv ce te prosuti,kakvu zrtvu lovite i kakve su gorke posljedice koje ce proisteci iz vaseg ruznog postupka.
A vi skupino zena i djevojaka, pripazite se!Budite oprezne, neka vas niko ne prevari sa lazljivim stihovima i slatkim rijecima koje vam govore oni koji su poput krvolocnih zvijeri.Sjetite se Allahove kazne i kolika je vrijednost vase casti i casti vasih oceva, brace i cijele vase porodice. Sjetite se sramote na dunjaluku, i sramote, rusenja i propasti na Ahiretu”.
Ovo je istinita prica a na vama je da zamislite njene gorke posljedice koje su bile kobne po ovu djevojku i njenu porodicu, majku i oca kada su izgubili svoju kcerku neznavsi gdje je otisla…
Zamislite njene posljedice po ovog mladica kada je izgubio zivot a bilo je lakse da bude sretan samo da je krenuo propisanim serijatskim putem zaprosivsi ovu djevojku od njene porodice ozenivsi se s njom ili nekom drugom, ziveci porodicnim zivotom u kome ce obozavati Njegovog Gospodara,smirenog srca usrecivsi tako sebe na dunjaluku i Ahiretu.

[Prevedeno sa predavanja pod nazivom ; ” `Indema jentehiru el-`afaf” sejha :Seid ibn Musfir ]

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!