KAD POMISLIŠ DA ODUSTANEŠ OD UČENJA KUR’ANA, PROČITAJ OVO…

Bila sam vrlo nepažljiva i neprestano činila greške u učenju, sve dok nisam postala jako ljuta na samu sebe. Uznemirila sam se jer nisam bolje učvrstila naučene ajete, ljuta sam jer se nisam uspijevala skoncentrisati.

Šejh me je zaustavio kada sam načinila grešku i rekao: „Vrati se nazad, prouči ajet ispočetka“. Učinila sam tako, i opet pogriješila. Rekao mi je da se ponovo vratim nazad, i opet sam tako učinila i još jednom pogriješila. U tom trenutku sam bila toliko ljuta na sebe da sam bila na ivici plača, a šejh se počeo smijati.

Reče mi: „Zašto si uznemirena? Ja se smijem! Zar ne želiš znati zašto se smijem?“

Tiho sam upitala: „Šejh, zašto se smijete?“

A on odgovori: „Ti nisi Arapkinja, a ipak si postala hafiza Kur’ana! I kada ti načiniš grešku, Allah će te nagradati za tvoj trud! On će ti uvećati nagradu, samo zato jer se trudiš! Zar to nije milost prema tebi?

Pogledaj u blagodati tvoga Gospodara, ti pogriješiš u učenju, a On te zbog nje nagradi, jer se trudiš!“

O ti koji pokušavaš da naučiš Kur’an napamet, ali ti je teško, i posrćeš, i frustriran si, o ti koji pokušavaš da pročitaš prijevod značenja, ali ne nalaziš dovoljno vremena i potom se stidiš da se vratiš Allahovoj Knjizi – znaj da je Kur’an tu za tebe!

Vrati se Kur’anu.

Samo taj tvoj trud, uprkos greškama i posrtajima, je pokazatelj Allahove velike ljubavi prema tebi i nagrade.

Sjeti se slatkog smijeha šejha Moheba, od čuđenja zbog velika Allahove nagrade za one koji se bore da bolje upoznaju Njegovu Knjigu.

Kada poželiš da odustaneš, sjeti se tog smijeha i nastavi dalje.

Preveo: Nedim Botić