JEDETE GREJP DA BISTE SMRŠALI, ALI NISTE NI SVJESNI DA PRAVITE VELIKU GREŠKU ZBOG KOJE REZULTATI IZOSTAJU

Od davnina je poznato da je jedan od najboljih boraca protiv masnih naslaga i kilograma grejpfrut koji je bogat vitaminima, mineralima i vodom, ali koji grejp trebamo zaista da jedemo kada želimo da smršamo? Mnogi savjetuju da treba jesti bijeli ili žuti grejp jer je on gorči od crvenog, ali izgleda da je to pogrešan stav.

Sve vrste grejpfruta (njih 5) imaju dosta vitamina i minerala, ali ako zaista želite da smršate uz ovo voće onda je neophodno da jedete roze ili crveni grejp jer oni imaju mnogo više likopena u sebi. Likopen je derivat vitamina A koji je pronađen u hrani koja je crvene ili roze boje. Visok nivo likopena u voću čini ga pogodnijim za dijetu i mršavljenje, a kod bijelog i žutog grejpa ga ima znatno manje.

Grejp je odličan kod mršavljenja zato što:

ima mali glikemijski indeks i drži energiju na visokom nivou dugo nakon konzumiranja jer se šećer polako oslobađa u krv;
obiluje hromom, mineralom koji je veoma dobar u borbi protiv insulinske rezistencije i štiti od gojaznosti kod oboljelih od dijabetesa 2;
nema masti i skroba;
ima samo 40 kalorija u jednom grejpu srednje veličine.
Veoma je bogat likopenom koji je odličan antioksidant i bori se protiv oštećenja ćelija i podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje srca i funkcionisanje jetre. Sadrži fotonutrijent limon koji napada molekule šećera i pomaže tijelu da od šećera napravi gorivo za naš organizam umjesto masti.

Bogat je vitaminom C koji smanjuje upale u tijelu i sprječava insulinsku rezistenciju, a u kombinaciji sa antioksidantiam iz grejpa utiče na brže zarastanje rana i smanjenje bola, ublažava bol u zglobovima i povećava izdržljivost u vježbanju i oporavak nakon treninga, prenosi Telegraf.rs.

Grejp pomaže da se duže osjećate sitim jer ima dosta vlakana u formi pektina, a pomaže i funkciju arterija i unutrašnjih organa. Pored toga, iam i dosta magnezijuma, a mnogi ga nazivaju super voćem jer sadrži flavonoide zvane naringenin koji oporavlja oštećeni DNK i odličan je u borbi protiv bilo kojih metaboličkih problema, pa čak i raka.

(Hayat/Foto: Ilustracija)