IZNENAĐENJE OD VREMENA, EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE POČETKOM NOVEMBRA

Moguće obaranje određenih rekorda. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine pratit će nas i početkom novembra, temperature će biti znatno iznad prosjeka, potvrdio je za Avaz.ba amater meteorolog Nedim Sladić.

– U našoj zemlji se sve do 5. novembra prognozira neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine usljed naglog porasta temperatura zraka koje su primjerenije kad se pogleda srednja dnevna temperatura zraka u junu. Iako će kiše biti i u drugom dijelu nedjelje i većinom u noći s ponedjeljka na utorak u Bosni, a vrlo često i u Hercegovini, gdje će biti i obilnija i u naredna dva dana. Bit će izrazito toplo za ovo doba godine i uprkos padavinama te gotovo možemo reći da svježine neće biti u većem dijelu države sve do 31. oktobra, kada se prognozira jednodnevni blaži pad temperature zraka za oko 3 do 4 stepena koji ovog puta ne dolazi sa sjeverozapada, već neuobičajnijom putanjom – sa zapada i jugozapada kontinenta, a tad će i južina oslabjeti – kaže Sladić.

Toplija zračna masa koja nam dolazi sa sjevera Afrike uzrokuje vrlo visoke temperature zraka za oktobar.

– Posljedica toga je prostrano ciklonalno polje u Đenovskom zaljevu usljed kojeg u naše krajeve stiže osjetno topliji zrak južnim visinskim strujama, ali od sutra i destabilizira atmosferu u našim krajevima kako se sve više utjecaj širi prema istoku kontinenta, donoseći padavine najprije Hercegovini i zapadu Bosne, a do kraja dana i u većem dijelu Bosne. Dakle, u prijevodu, nestabilne zračne mase i kišonosni oblaci sa zapada šire se sutra i prema našim krajevima i donose pogoršanje vremena. U temperaturnom polju, usljed uspostavljenog jakog južnog visinskog strujanja, odnosno južnih vjetrova, vidljivo je da s prednje strane te ciklone pritječe i osjetno toplija zračna masa sa sjevera Afrike i uzrokuje vrlo visoke temperature zraka za oktobar – ističe Sladić.

Sutra umjereno do pretežno oblačno, jači padavinski val slijedi u noći na utorak.

– Za sutra se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Obilnije padavine prognoziraju se na zapadu Bosne i jugozapadu Hercegovine, a postepeno slabijeg intenziteta se šire od juga prema sjeveru zemlje. U noći na utorak slijedi jači padavinski val koji se širi s jugozapada prema sjeveroistoku zemlje. Vjetar umjeren do jak, mjestimično s olujnim udarima južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura većinom od 15 do 20, na jugu zemlje od 18 do 22 stepena. Najviša dnevna uglavnom od 18 do 22 u Hercegovini, zapadnoj i centralnoj Bosni, od 20 do 24 u većem dijelu Bosne, a na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 26 stepeni. Zbog utjecaja južnih vjetrova nije isključena ni vjerovatnoća, u onom najekstremnijem slučaju, za pojavu tropskih noći – kaže Sladić.

Na jugu Hercegovine obilne padavine.

– U naredna tri dana zadržava se natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali bit će i sve nestabilnije, posebno na jugu zemlje, gdje se prognoziraju obilne padavine, nerijetko i više od 110 litara po metru kvadratnom, naročito u gorju Hercegovine. Bit će i vjetrovito uz umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar. Treba upozoriti na snažne udare vjetra u noći s ponedjeljka na utorak, kada može biti i orkanskih udara od 85 do 100 km/h. Također, i temperature zraka u narednim danima su u daljnjem porastu usljed stalnog pritjecaja topline sa sjevera Afrike, naročito jutarnje vrijednosti. Jutarnje temperature do utorka se uglavnom kreću između 15 i 22 stepena, dok najviše vrijednosti temperatura uglavnom se kreću od 18 do 22 u Hercegovini, gdje će biti svježije u odnosu na ostatak zemlje, u većem dijelu Bosne od 19 do 23, a na sjeveroistoku i sjeveru zemlje do 27 stepeni. Od srijede očekuje se postepena stabilizacija vremena – dodaje Sladić.

I u novembru toplo, moguće obaranje određenih rekorda.

– Izrazito i, možemo reći, nezapamćeno toplo vrijeme, ponegdje i za više od 10 stepeni više od višegodišnjeg prosjeka 1981.-2010. zadržat će se, prema svim prilikama, i početkom novembra usljed daljnjeg pritjecaja tople zračne mase sa sjevera Afrike, kada se, prema trenutnom stanju prognoznih modela, prognozira da će u periodu od 2. do 5. novembra postojati izvjesna mogućnost za rekordno visoke temperature zraka u Bosni i Hercegovini, a nije isključena ni mogućnost obaranja određenih rekorda, a tada se prognoziraju i nešto stabilnije vremenske prilike koje uzrokuje prostrano anticiklonalno polje s istoka kontinenta, odnosno polje povišenog zračnog pritiska koji drži nestabilnosti zapadnije od naših krajeva – zaključuje Sladić.

avaz.ba