Izetbegović odgovorio Dodiku: “Naša vojna industrija jača i raste, to raduje svakog ko voli ovu zemlju”!

Milorad Dodik ponovo crta mape “nove srpske države”. Uradio je to ovaj put u intervjuu za beogradski portal Espreso, a u “novoj srpskoj državi”, kakvu je Dodik zamislio, nalazi se Srbija, dio Crne Gore i bh. entitet RS.
Takvi istupi, smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, su skretanje pažnje sa realnih tema na virtualne.

– Realne teme i realni problemi za Milorada Dodika su dvije svježe i dalekosežne presude. To su presuda MKSJ-a Radovanu Karadžiću, koja je konačno definirala i pobrojala strahovite zločine koje je počinila srpska strana u proteklom ratu i koji su kulminirali genocidom, te široke i sveobuhvatne aktivnosti udruženja žrtava rata koje su uslijedile nakon presude. Zatim je uslijedila i veoma važna presuda Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar definitivno proglašen danom koji ne može biti “dan RS-a”. A što se tiče crtanja mapa, to su neki zadnji put radili prije skoro tri decenije i to je odvelo narode u konflikt, a “crtače” u ćelije Haškog tribunala. Nadam se da Milorad Dodik ove neosporne činjenice shvata i uzima u obzir – kazao je Izetbegović za Faktor.

Prokomentirao je i današnju Dodikovu izjavu, prema kojoj je predsjednika Republike Srbije upoznao da “SDA priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni” te da u FBiH postoje fabrike oružja “pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA”.

– SDA ne poduzima nikakve paramobilizacije, niti ima namjeru da to radi. Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, na međunarodne garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH i na Balkanu, te na saradnju sa NATO savezom. Dodik i vlasti u entitetu RS koketiraju sa stvaranjem paravojnih formacija, naoružavaju policiju vojnim oružjem, planiraju formiranje rezervnog sastava policije i tako dalje, ali, po svom običaju, za to optužuju druge – izjavio je Izetbegović.

Kompletna taktika Milorada Dodika, dodaje, se bazira na optuživanju drugih za ono što on radi ili planira.

– On namjerno izaziva krize i zastoje, krivicu prebacuje na druge, a zatim tvrdi da je BiH u krizi i da nema perspektivu. Najopasnija kriza koja može pogoditi BiH je aktuelni zastoj u formiranju vlasti i blokade rada institucija BiH koje poduzima SNSD. Dodik i SNSD su postavili nerealne i nepravične uvjete pred potencijalne koalicione partnere. Zaustavljaju NATO integracije BiH i traže veći broj ministarstava u Vijeću ministara za SNSD, u odnosu na stranke koje predstavlju brojniji narod i brojniji zastupnički klub u Parlamentarnoj skupštini BiH, a zatim optužuju SDA da pravi krizu u državi – pojasnio je predsjednik SDA.

Izetbegović ističe da je sve što proizvodi vojna industrija u skladu sa važećim zakonima te da su provjere, na zahtjev bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, provedene prije osam mjeseci.

– Ali, činjenica je da naša vojna industrija jača i raste, te da je postala elementom stabilnosti i sigurnosti za svakog ko voli ovu zemlju i želi mir i dobro njenim građanima. I činimo sve da se ovakvi trendovi nastave – zaključio je Izetbegović.