IZETBEGOVIĆ I ERDOAN OBRATILI SE NOVINARIMA: TURSKA NIKADA NEĆE OSTAVITI BIH SAMU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sastali su se danas u Sarajevu.

Nakon sastanka delegacija uslijedila je i konferencija za novinare na kojoj su se obratili Izetbegović i Erdoan.

Izetbegović je kazao da BiH i Turska imaju odlične odnose.

– Turska pruža veliku podršku BiH kada je u pitanju naš put ka EU i NATO-u. BiH je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona i čestitam Erdoanu na snazi koju pokazuje, ne samo za Tursku već i za cijelu Evropu. Uspjeli ste da zbrinete na human način tri miliona izbjeglica, borite se protiv terorista ISIL-a, PKK-a i FETO-a – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da BiH i Turska imaju najveći broj međusobno potpisanih sporazuma.

– Ekonomska saradnja dvije zemlje je znatno porasla i ima tendenciju rasta. Trgovinska razmjena iznosi 800 miliona dolara, što je dva puta više nego prije četiri godine. Sporazum o trgovini dodatno će ojačati ovu saradnju i uskoro ćemo premašiti robnu razmjenu na milijardu dolara – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, također, kazao da su BiH veoma važan dio sporazuma za kvote mesa koje će biti definirane i fiksirane na 8.000 tona godišnje izvoza prema Turskoj.

– Bit ćemo sigurni na pet godina. To je mogućnost da ljudi razviju biznis. Kvote brašna, ulja i šećera, radi se o desetinama hiljada tona – istaknuo je Izetbegović.

Naglasio je da su delegacije BiH i Turske razgovarale o najznačajnijem projektu, a to je izgradnja autoputa, odnosno tzv. prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

– S obzirom na to da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda, i tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Naljeto ćemo ići s tenderom koji će odrediti potencijalne investitore, odnosno graditelje ovog autoputa – rekao je Izetbegović.

Erdoan je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u BiH nakon tri godine.

– Imali smo konstruktivne bilateralne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima. Turska će nastaviti pružati podršku BiH za očuvanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta BiH – kazao je Erdoan.

Izrazio je želju za povećanjem trgovinske razmjene s BiH.

– Imamo dovoljnu volju i želju da povećamo vanjskotrgovinsku razmjenu s BiH. Želja nam je da što prije na snagu stupe svi sporazumi – rekao je Erdoan.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH i još jednom naglasio da je to unutrašnje pitanje BiH.

Istaknuo je da će poticati kompanije iz Turske na ulaganje u BiH.

– Nastavit ćemo poticati turske kompanije da investiraju u BiH, ali i u cijeli Balkan. Pridajemo, također, važnost uspostavljanja regionalnih odnosa između BiH, Srbije i Hrvatske i nastavljamo s implementacijom trojnih odnosa svih strana.

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH predala odgovore za Upitnik i izrazio nadu da će se ubrzanje BiH ka EU nastaviti bez prekida.

– Turska će nastaviti pružati podršku BiH na svim poljima. Naša zemlja nikada nije imala skrivenu namjeru, osim uspostavljanja prosperiteta u BiH, posebno na polju ekonomije – rekao je Erdoan.

avaz.ba