IZETBEGOVIĆ: DO 2025. GODINE NA PUTU U EU MOŽEMO PRESTIĆI DRŽAVE KOJE SU TRENUTNO ISPRED NAS

“Pozdravljam donošenje nove Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan. Strategija predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji. Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. godine učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU”, uvjeren je Izetbegović.

On je za Klix.ba poručio i da je na političkim liderima u Bosni i Hercegovini da period koji je pred njima iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima.

“Veoma važnim smatram što će u skorije vrijeme posebna pažnja biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo”, istakao je član Predsjedništva BiH.

Jednako bitnim smatra i to što je u Strategiji istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.

klix.ba