ISPOVIJEST: AMERIKANAC PLANIRAO DIĆI U ZRAK ISLAMSKI CENTAR, PA PREŠAO NA ISLAM

Amerikanac koji je planirao dići u zrak džamiju, podstaknut mržnjom prema islamu, pa umjesto toga promijenio religiju, podijelio je s novinarima svoju nevjerovatnu priču. Richard McKinney je bio penzionisani marinac u Muncieju, Indiana, koji je bio prestrašen svime što je doživio i činio u službi. Po povratku kući došla je i borba sa alkoholom, a uz sve je osjećao duboku mržnju prema muslimanima, ispričao je za australsku TV emisiju The Sunday Project. Danas je predsjednik islamskog centra koji je svojevremeno planirao dići u zrak.

Prisjetio se dana kada je šetajući sa suprugom u lokalnoj prodavnici vidio dvije žene u crnim burkama. Poželio im je tada, prema vlastitom priznanju, slomiti vratove. Suzdržao se, ali je umjesto toga osmislio još pakleniji plan – u vlastitoj kući napraviti eksplozivnu napravu i postaviti je kod islamskog centra u Muncieju. Planirao je sjesti na sigurnu udaljenost i posmatrati horor.

– Više od 200 ubijenih ili povrijeđenih, to je bio plan. Moja mržnja prema islamu bila je jedina stvar koja me je održavala na životu – prisjetio se.

Ipak, odlučio je dati zajednici koju je tako prezirao “još jednu šansu”. Posjetio je lokalni islamski centar i dobio je Kur’an da odnese kući i pročita. Samo osam sedmica kasnije, prešao je na islam, a nekoliko godina kasnije, postao je i predsjednik islamskog centra koji je planirao dići u zrak, prenio je New Zealand Herrald.

Kako je ispričao novinarima putem satelitskih veza, jedna od stvari koje su ga promijenile je i činjenica da je jednom primijetio kako ga kćerka gleda sa totalnim gađenjem dok je govorio o drugim ljudima koji su bili druge vjere ili rase. Tada mu je sinulo, da rođenoj kćerki prenosi mržnju i predrasude, što nije želio.

McKinney je kazao da bi mogao vidjeti starog sebe u teroristi Brentonu Tarrantu, koji je na Novom Zelandu u napadu na dvije džamije ubio 50 ljudi.

– Bio sam kao on. Kad su ga dočekali na vratima, nije se zaustavio i razmislio. Kada sam ja ušao u islamski centar, dočekan sa osmijehom, to me automatski malo ugrijalo i razgalilo. Počeo sam da slušam – ispričao je on.

(Hayat/Foto: Arhiva)

Portal Svjetlo Dunjaluka