INZKO OTKRIO NEPOZNATE DETALJE PRIJATELJSTVA S DODIKOM: NEKAD SMO BILI NA TI

Koristio sam bonska ovlaštenja 40 puta, ali moj zadatak nije da stalno potežem bonska ovlaštenja. Zadatak koji mi je dao PIK je bio upravo da odviknem Bosnu i Hercegovinu od navike da joj sve probleme rješava visoki predstavnik, rekao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

On je kazao da “građani imaju svoja bonska ovlaštenja”, a to su olovke, kojima svake dvije godine na izborima zaokružuju svoje kandidate.

– Krajnje je vrijeme da građani koriste ta svoja bonska ovlaštenja – poručio je Inzko.

On je rekao da je bio sa Miloradom Dodikom na ti, nekad davno kad je Dodik bio mlad i talentovan političar.

– Tada sam mu govorio da je lokomotiva razvoja, a bilo je priče da bi Dodik mogao biti čak i premijer Srbije. Stvarno je bio talentovan, ali uvijek je pitanje kako se neki talenat koristi – poručio je Inzko.

Na pitanje da li mu Dodik, kad se sretnu, kaže, kao što javno često govori, da je “vrijeme da visoki predstavnik ide kući”, Inzko je rekao da mu to Dodik nikad nije “rekao u oči”, ali da on zna kakvi su njegovi stavovi.

– Dodik poručuje “idite kući”, kao da ja ne bih volio ići kuću i moja žena bi se obradovala, ali ne može to tako. Ako bi se promijenio Aneks 10, mora se mijenjati i Ustav – rekao je Inzko.

bosniaksinfo