IMALI SMO POLNI ODNOS, ALI SE NISMO USPJELI OKUPATI…

Pitanje: Ako žena ima odnos sa muškarcem,a ne uspije se okupati, da li je bolje da preskoči namaze koji prođu tokom toga dana ili da ih klanja?

Odgovor: Ukoliko osobo ima polni odnos s svojim bračnim drugom obavezno je kupanje kada dođe u pitanju isticanje namskog vremena ili prije obavljanja namaz jer je taharet-čistoća uslov ispravnosti namaz.  Ako osoba zna da će nakon polnog odnosa morati da izađe iz svog doma radi svakodnevnih obaveza i zna da poslije nema uslove da se okupa za obavljanje namaz tada postaje obaveza kupanje prije samog izlaska iz doma.

Namjerno odgađanje gusula, kupanja, do izlaska namaskog vremena je veliki grijeh i jedan vid ismijavanja s obavezama prema Uzvišenom Allahu. Tako da se nije igrati s temeljima vjere islam kao što je namaz. Tejemum je zamjena u situaciji kada nema vode ili nemogućnosti obavljanja kupanja zbog zdrvastvenih problema ili zime. ali ako se desi neplanirano da se osoba ne okupa i to ne bude u stanju da izvrši zbog određene sitacije onda ima opravdanja da uzme tejemum i obavi namaz.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Muhamed Ikanović, prof.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!