HILJADE LJUDI NA PROTESTIMA PROTIV VUČIĆA U BEOGRADU: ŽIVIMO U ZEMLJI KOJA LIČI NA STADION

Pojedini okupljeni su ispred zgrade RTS-a palili baklje, a sa razglasa je emitovano otvoreno pismo rukovodstvu javnog servisa

U Beogradu je održano peto po redu protestno okupljanje građana pod sloganima “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona”.

Kao i prethodne četiri subote, i ove su se građani prijestolnice Srbije okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je krenula šetnja centralnim gradskim ulicama.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

boris babic@borisbabich
Protests against Serbian President Vucic continue in freezing weather on fifth consecutive weekend in Belgrade #dpareporter #1od5miliona

45

7:53 PM – Jan 5, 2019 · Belgrade, Republic of Serbia
16 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
Na početku okupljanja odata je počast nedavno preminulim glumcima Ivu Greguroviću i Marku Nikoliću. Okupljenima se na početku, kao i do sada, obratio glumac Branislav Trifunović a ove subote govorio je i njegov kolega Radoslav Rale Milenković.

Branislav Trifunović je umjesto uvodnog obraćanja pročitao otvoreno pismo generalnom direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću u kojem ga poziva da podnese ostavku.

“Vrijeme je da vas građani podsjete da je vaša obaveza da građanima pružite istinu a ne da vodite propagandu za političare. Nije srpski ćutati, Dragane Bujiseviću”, poručio je Trifunović.

“Ovde nije riječ o politici već o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj se ambicija gradi na znanju a uspjeh u radu. Živimo u zemlji koja liči na stadion, na kome jedan čovjek stavlja na semafor šta mu padne na pamet bez obzira na utakmicu”, rekao je Radoslav Rale Milenković.

Embedded video

Balkan Insight@BalkanInsight
As the crowd disperses at the end of tonight’s protest against Serbian President Vucic in Belgrade, we want to thank you for following our coverage of the event.

Scroll our feed for more.

The next protest will take place on January 12. #1od5Miliona

31

8:13 PM – Jan 5, 2019
See Balkan Insight’s other Tweets
Twitter Ads info and privacy
Građani su se sa platoa kod Filozofskog fakulteta uputili u šetnju ka Terazijama, a potom iz Kneza Miloša Takovskom ulicom gdje su, kao i prethodnih nedjelja, prošli pored zgrade Radio televizije Srbije.

Pojedini okupljeni su ispred zgrade RTS-a palili baklje, a sa razglasa je emitovano otvoreno pismo rukovodstvu javnog servisa. Kolona je šetnju nastavila Svetogorskom i Makedonskom ulicom, a na završila na Trgu Republike gde su još jednom pročitani zahtjevi, kojima je dodat i zahtjev za smenu direktora RTS-a Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Protestna okupljanja su, prema riječima organizatora, nestranačka. Njima su se priključile i brojne javne ličnosti.

U znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom “Jedan od pet miliona”, na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca večeras oko 18 časova počeo je protest “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac”. Okupljeni, prenosi Beta, duvaju u pištaljke i trube, a na protestu nema stranačkih obilježja.

Uz Beograđane su protekla četiri vikenda, šetali i lideri opozicionih stranaka, ali bez ikakvih stranačkih obilježja.

Građani okupljeni tokom prethodnih protesta kažu da su na ulicu izašli jer u Srbiji nema slobode i da u njoj „ne može slobodno da se živi, misli i razgovara“.

Protesti su počeli prije gotovo mjesec dana. Prvi je održan je 8. decembra a okidač okupljanja bio je napad na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra. Stefanović je zadobio povrede glave a napadači su odmah poslije napada uhapšeni. Međutim, mjesec dana kasnije, sva trojica osumnjičenih za napad, puštena su na slobodu.

Hapšenje i rješavanje ovog slučaja, prvi je zahtjev upućen sa protestnog skupa, upravo zato, simbolično nazvanim „Stop krvavim košuljama“. U nedjeljama poslije, dodata je i lista drugih. Među njima, da se pronađu ubice predsjednika Inicijative SDP, Olivera Ivanovića i nalogodavci tog zločina.

Zahtjev je upućen i državnoj Radio televiziji Srbije zbog načina na koji se izvještava o protestima. Traži se veća minutaža izvještaja o okupljanju građana koji su tokom dosadašnjih protestnih šetnji prolazili upravo i pored zgrade te televizije.

View image on TwitterView image on Twitter

Ana Stevanović@StevanovicAna7
Tagujte se 😀#1od5miliona

120

8:25 PM – Jan 5, 2019
16 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
Posljednji na listi zahtjeva, našao se i taj da aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, podnese ostavku. Ministar policije se, naime, u više navrata bavio „brojanjem“ učesnika protesta, tvrdeći da ih je znatno manje od procjene organizatora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je više puta do sada komentarisao protestna okupljanja u glavnom gradu Srbije. Najveće kritike izazvala je njegova izjava poslije prvog protesta kada je poručio da „može i pet miliona da se skupi“, on ni jedan zahtjev neće ispuniti.

Uoči Nove godine, Vučić, inače lider parlamentarno najjače Srpske napredne stranke, govoreći o protestima Beograđana, poručio je opoziciji da nudi vanredne parlamentarne izbore iako se takav zahtjev sa protesta do sada nije čuo.

Autor: Radio Slobodna Evropa