GODIŠNJICA STRADANJA DEVETERO SARAJLIJA: GRAĐANI ČEKALI U REDU ZA HUMANITARNU POMOĆ

Tog tragičnog dana pale su tri granate, jedna za drugom, na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8, od čijih su ekplozivnih dejstava ubijeni: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera, dok ih je još 16 ranjeno.

– Ovaj grad je preživio hiljadudnevnu opsadu u kojoj su njegovi građani bili mučeni glađu, žeđu, hladnoćom kao i torturom granatiranja i snajperskim hicima, koji su mučki ubili više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Ovaj grad to pamti i ne zaboravlja – poručio je ministar Kovačević.

Istakao je kako poštujući svoje žrtve, tražimo pravdu za počinice tih strašnih zločina, pa i ovog koji se obilježava danas.

– Oni moraju biti adekvatno kažnjeni kako bi se moglo nastaviti dalje u izgradnji pravednog i prosperitetnog društva u kojem ima dovoljno prostora za sve, osim za nekažnjene zločince – potcrtao je ministar Kovačević.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina Fikret Grabovica je naglasio kako je ovo još jedno od mnogobrojnih mjesta, koja svedoče da su zločinci ubijali civilno stanovništvo s namjerom.

– Na ovom mjestu građani su čekali u redu za humanitarnu pomoć, međutim, zločinci su ispaliviši tri granate imali namjeru da ubiju što više civila, a u tome su uspjeli – rekao je Grabovica, dodavši kako je veoma teško kada se čovjek nađe na jednom takvom mjestu, a posebno boli saznanje da za ovaj, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad građanima Sarajeva i BiH, još nikada niko nije odgovarao.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te članovi porodica, prijatelji i komšije.

saff.ba