GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU TROVANJA HRANOM I STOMAČNOG VIRUSA: OVO MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT!

Iako su dosta slična stanja, ako pažljivije pogledate, možete da uočite suptilne, jedinstvene karakteristike.

Sa prvim osjećajem mučnine ili bola u želucu i stomaku, svakome se odmah javi dilema – da li je u pitanju neki virus ili nešto što smo pojeli? Još gore, da li smo se otrovali hranom?

Površno gledano, stomačni virus i trovanje hranom manifestuju se veoma slično, i to nije slučajnost, već postoji medicinsko objašnjenje za ovaj “fenomen”:

Često je veoma teško pronaći razliku između trovanja hranom i gastroenteritisa, odnosno stomačnih bakterija, jer isti tip bakterija i virusa može da živi i u hrani i u čovjeku. Zbog toga su simptomi ova dva stanja toliko slični“, objasnio je gastroenerolog Ketan Šah.

Ipak, ako pažljivije pogledate, možete da uočite suptilne, jedinstvene karakteristike oba oboljenja. Ovo je zapravo neophodno, jer neliječeni stomačni problemi mogu da imaju veće posljedice od povraćanja ručka, piše “Stil“…

Trovanje određenom hranom može da bude veoma opasno, toliko da vam čak ugrožava život, ukoliko se ne prepozna i ne liječi“, kaže Šah.

Saznajte koje su razlike između trovanja hranom i stomačnog virusa!

Uzroci

Možda mislite da je sasvim očigledno da trovanje hranom izaziva hrana, a stomačni grip izaziva virus.

Zapravo, stvari su malo komplikovanije od toga. Oba stanja izaziva bakterija ili virus, ali razliku pravi činjenica na koji način ste se izložili toj bakteriji ili virusu“, kaže Ketan Šah i nastavlja:

Trovanje hranom se dešava kada u želudac kroz hranu unesete patogen, a stomačni virus je rezultat bilo kakve izloženosti, obično se prenosi sa osobe na osobu, kroz odjeću, tjelesne tečnosti, zaražene površine, ali i hranu“.

Gastroeneterolog dalje objašnjava da je najčešći uzrok trovanja hranom norovirus, Salmonela, Kampilobakterija, Klostridija perfrigens, Ešerihija koli i Stafilokoka. Sa druge strane, najčešći patogeni koji izazivaju stomačni virus su virusi, salmonela i kampilobakterija.

Kad određujete da li je kod vas u pitanju virus ili trovanje, pokušajte da se sjetite šta ste radili. Da li ste bili u kontaktu sa nekim ko je tek preležao ili ima stomačni grip? Zaboravili ste da operete ruke prije jela, a dirali ste šipke u prevozu ili slično? Tada postoji mogućnost da su za vaše probleme krive bakterije.

Simptomi

Ovdje ćete naći više sličnosti nego razlika između trovanja i virusa. Ketan Šah kaže da oba stanja dijele veliki broj simptoma, koji mogu da uključuju grčeve u stomaku, temperaturu, groznicu, mučninu, smanjen apetit, dijareju, bol u zglobovima i mišićima, glavobolju i povraćanje. Ključ da biste napravili razliku jeste da obratite pažnju kada se simptomi manifestuju i koliko dugo traju.

Zbog tipa patogena, simptomi trovanja hranom se generalno razvijaju nekoliko sati nakon unošenja zaražene hrane, dok se simptomi stomačnog gripa razvijaju 24 do 48 sati nakon izlaganja virusu“, objašnjava Šah. Na primjer, ako osjećate mučninu ili bolove, a juče ste jeli u novom morskom restoranu, 99 % ste pronašli krivca za vaše tegobe.

Obratite pažnju i koliko dugo simptomi traju. Ako vam je stomak “zavezan” više od nekoliko dana, verovatno je u pitanju virus.

Bakterijski, parazitski ili prenosivi stomačni virus traju u prosjeku sedam dana“, kaže gastroeneterolog Toja Džejms Stivenson.

Liječenje

Hidratacija i unos elektrolita preporučuje se kod oba stanja. Izbjegavajte zaslađena pića i sokove, jer mogu da pogoršaju dijareju. Jedite laganu hranu, poput pileće supe, prepečenog tosta, barenog krompira i slično.

Ukoliko ne možete da uočite razliku da li je u pitanju trovanje ili stomačni virus, posjetite doktora, kao i kada ste sigurni da je u pitanju trovanje. Posjeta doktoru je obavezna i ako osjetite znakove teže dehidracije, poput jakog stomačnog bola, gubitka kilograma i krvave stolice.