FOTOGRAFIJA DVOGODIŠNJE MIGRANTICE NA GRANICI MNOGIMA JE SLOMILA SRCE

Fotografija dvogodišnje curice koja plače dok su njezinu majku pretraživali i zadržali na granici s Teksasom, mnogima je slomila srce.

Porodica iz Hondurasa na splavu je iz Meksika došla u SAD preko Rio Grandea, no u utorak su zaustavljeni u McAllenu u Teksasu te “poslani u centar za obradu i moguće odvajanje”, kako je rekao fotograf Gettyja John Moore, koji je uhvatio fotografiju tijekom vožnje s agentima američke Uprave za sigurnost, carinu i zaštitu granice.

“Još uvijek istražujemo i javit ćemo vam”, rekao je glasnogovornik Uprave za BuzzFeed News. “Mogu vam reći da dijete neće biti odvojeno od majke osim ako postoje kriminalna i imigrantska povijest odrasle osobe u obitelji, dokazi o zlostavljanju koji bi ukazivali na to da je sigurnost djeteta ugrožena, upitni porodični odnosi (prevara) ili nedovoljno prostora za smještaj porodične jedinice”, dodao je.

Fotka je počela kužiti online nakon što je završila na naslovnici New York Daily Newsa u subotu, nakon što je 2000 djece migranata odvojeno od njihovih roditelja zbog nove imigracijske politike “nulte tolerancije”.

“Mogao sam vidjeti na njihovim licima da nimalo nisu svjesni što će im se dogoditi”, rekao je Moore. “Većina porodica bila je uplašena. Sumnjam da je iko od njih prije napravio nešto ovakvo – pobjegao iz svoje zemlje s djecom, putovao hiljadama kilometara u opasnim uvjetima u potrazi za političkim azilom u SAD-u”, dodao je.

U jednom trenu fotograf je pokušao utješiti 10-godišnjeg dječaka s poteškoćama u razvoju pokazujući mu fotografije na svojoj kameri.

“Rekao sam mu nešto što je bilo prirodno, ali brzo sam požalio. Rekao sam mu da ne brine, da će sve biti u redu. Zaista mi je žao da sam to rekao jer nisam siguran da je istina”, zaključio je.

Index.hr