Facebook vas prati čak i kada niste na njemu, evo što točno znaju

Facebook prati i one bez računa

Prema istraživanju Belgijske komisije za zaštitu privatnosti, Facebook prati internetska odredišta i kod onih koji nikad nisu otvorili račun na toj društvenoj mreži. Ovo je moguće zahvaljujući tzv. internetskim kolačićima i društvenomrežnim dodacima na različitim web odredištima.

Kako se zaštititi?

Pa, to nije moguće u potpunosti. Brightside piše kako je najpametnije ostavljati ograničene podatke o sebi online općenito. Na Facebooku valja ostavljati što je moguće manje osobnih informacija, ne postavljati fotografije djece, a nakon što je surfanje tom mrežom dovršeno na računalu – valja napraviti log out ili još bolje – koristiti različite preglednike za ostalo surfanje.

Valja koristiti i alate za blokiranje reklama na toj mreži, kao i izbjegavati korištenje Messengera na mobilnim uređajima. Što se tiče mobilnih uređaja:

Na platformi iOS valja otvoriti Settings > Confidentiality > Advertising te omogućiti opciju Limit Ad Tracking.

Na Android uređajima valja otvoriti Settings > Google > Ads Settings i ugasiti Ads Personalization.

Na internetskom pregledniku poput Chromea valja otvoriti Settings > Show Advanced Settings > Privacy i označiti kućicu u kojoj stoji ‘Send a “Do Not Track” request with your browsing traffic‘.

NETWORK ERROR
Cannot Contact Server
RELOAD YOUR SCREEN OR TRY SELECTING A DIFFERENT VIDEO

Jasno, ništa od ovoga ne jamči kako ćete biti potpuno zaštićeni od prikupljanja podataka.