EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA DA BACATE LJUSKE OD CRNOG LUKA

Kada biste znali da je nešto što obično bacate zapravo izuzetno korisno, da li biste počeli da ga čuvate? Poznato je da su ljuske crnog luka izuzetno korisne za zdravlje. Da, ljuske oporog mirisa koje ljuštite i bacate u kantu za đubre, mogu da učine čuda za vašu kožu i zdravlje. Mada ljuske luka nisu jestive, one su veoma korisne ako znate njihova djelotvorna svojstva.

Saznajte šta sve mogu ljuske crnog luka:

1. Crni luk je izuzetno ukusno povrće

Crni luk se koristi skoro u svim kuhinjama svijeta. Zapravo, on je jedno od najrasprostranjenijih povrća na svijetu. Može da se koristi i konzumira na razne načine – sirov i svjež, pržen, pečen… Međutim, skoro svi nakon čišćenja luka bace njegovu koru, piše “Fokuzz“…

2. Bacanje kore je najveća greška koju možete da napravite

Studije su pokazale da su ljuske crnog luka bogate antioksidantima koji mogu da poboljšaju opšte zdravlje, a takođe sadrže i mnogo dijetalnih vlakana i flavonoida koji su odlični za kožu. Ovi sastojci su koncentrisaniji u ljuski nego u samom povrću.

3. Zbog čega je sve dobro koristiti ljuske crnog luka:

Snižava nivo LDL holesterola i krvni pritisak
Bori se protiv alergija
Smanjuje upale
Održava rast i funkciju mišića
Liječi depresiju
Liječi neke oblike raka i druga stanja.
Ljuska crnog luka takođe sadrži kvercetin, divan i veoma moćan pigment. On spriječava zapušavanje krvnih sudova i smanjuje hipertenziju. Takođe ima antibakterijska, antikancerogena i antigljivična svojstva. Sadrži i flavonoide, moćne antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale.

Ljuske luka će poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od:

Gojaznosti
Raka debelog crijeva
Dijabetesa tipa 2
Kardiovaskularnih bolesti
Gastrointestinalnih problema
4. Evo za šta još možete upotrebiti ljuske crnog luka

Neki ljudi preporučuju mješavinu ljuski kao sredstvo za pranje koje smiruje svrab od šuge i drugih kožnih bolesti. Isto tako, voda u kojoj su kuhane ljuske od luka može se koristiti kao sredstvo za ljepotu. Ako želite meku i glatku kosu, naprskajte ovaj rastvor na tek opranu kosu i pustite da se osuši na vazduhu.

5. Od ljuski luka možete napraviti i čaj

Oljuštite luk i ljuske stavite u teglu. Preko njih sipajte vrelu vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i pijte čaj svako veče prije spavanja – to je najbolje vrijeme za konzumaciju jer je kvercetin blagi sedativ koji će vam pomoći da zaspite.

6. Osim čaja, možete napraviti i supu ili čorbu

Pošto ljuske nisu jestive, izvadite ih prije nego što poslužite supu, a u njoj će ostati sve korisne materije.

7. Koristi kvercetina i biljnih vlakana

Kvercetin, koji je glavni sastojak ljuske crnog luka, jeste moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala, koji su jedan od glavnih razloga nastanka raka. Ljuska luka sadrži i veliku količinu biljnih vlakana. Prema nekim istraživanjima, ljuske crnog luka mogu da se koriste kao dodatak bilo kojoj dijeti, jer sadrže velike količine nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna su korisna za normalne i peristaltičke pokrete debelog crijeva. Ona pomažu i u uklanjanju toksina iz crijeva, a takođe imaju sposobnost i da balansiraju nivo pH vrijednosti.