EVO STA JEDNA COCA COLA RADI TIJELU U SAMO SAT VREMENA?!

Da li ste se ikada zapitali šta vašem tijelu radi ispijanje Coca-Cole i drugih gaziranih pića koja su puna šećera?

Portal “Truth Theory” napravio je infografiku baziranu na istraživanju. Pokazali su što se događa u tijelu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena…

Ovo su rezultati:

Prvih 10 minuta – U tijelu se našlo 10 čajnih kašičica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan.
20 minuta – Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.
40 minuta – Kofein je kompletno apsorbovan, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.
45 minuta – Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
60 minuta – Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem dijelu crijeva i podstiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih zaslađivača koji povećavaju izlučivanje kalcijuma. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.
Objašnjenje stručnjaka:

“Coca-Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana puna su kiselina koja oštećuje zubnu caklinu i vodi karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza”, objašnjava bivši apotekar dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

“Redovna konzumacija većih količina napitaka kao što je Coca-Cola pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za Coca-Colu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbjegavati”, kaže nutricionistica Ella Allred.

Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.

“Kofein u Coca-Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo oprezni i budni. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, in opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimulišu iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga”, dodaje nutricionistica.

Stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih kašičica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece.