EVO ŠTA ĆE VAM SE DOGODITI AKO JEDETE TRI BANANE SVAKOG DANA

Zdrava užina, ukusan sastojak kolača, sladoleda, smutija… Sve to jesu banane, izuzetno bogate ugljenim hidratima i kalujumom, ali kolika je njihova dnevna mjera?

Ako svaki dan pojedemo tri banane, u organizam unosimo oko 1.500 miligrama kalijuma. I to je prava mjera za sve ostale efekte koje banane imaju po naše zdravlje, a njih nije malo.

Snižavaju krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak, a to je upravo zbog visokog procenta kalijuma. Bogate su i natrijumom, zbog kog su dobar diuretik i pomažu eliminisanje nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Banane su izuzetno bogate topivim vlaknima, što izuzetno pozitivno djeluje na srce i direktno smanjuje rizik od bolesti srca.

Poboljšavaju raspoloženje

Zahvaljujući magnezijumu, koga u banani ima oko 27 miligrama, ove voćke podižu raspoloženje i utiču na kvalitet sna. Uspješno rješavaju i probleme razdražljivosti i depresije.

Pospješuju zdravlje probavnog trakta

Banane se lahko vare, pa su povoljne za probavni trakt. Dobre su poslije dijareje jer vraćaju izgubljene minerale, a povoljne su i za rezultate sportista jer snabdijevaju mišiće antioksidantima i potrebnim hranjivim sastojcima.

(Hayat/Foto:Pixabay)