ERDOGAN: ZA 12 GODINA IZGRADILI SMO 17 100 KM PUTEVA, GODIŠNJE IZVOZIMO 158 MILIJARDI DOLARA

“Rekao sam vam ranije da će Turska otvarati nove univerzitete. Postoji li u Turskoj grad bez univerziteta? Ne postoji. Kada smo mi došli na vlast, u zemlji je bilo 76 univerziteta, a sada imamo 181 univerzitet”, rekao je Erdogan.

Obraćajući se prisutnima na trgu Istasyon u Diyarbakiru, Erdogan je kazao da niko ne može zaustaviti napredak koji posljednjih desetak godina postiže, kako je kazao, “Nova Turska”.

“Radi se o velikoj promjeni mentaliteta. Nije moguće da neko može zaustaviti napredak koji je ova zemlja postigla. To nećemo dozvoliti mi i naš narod”, istakao je turski predsjednik.

Podsjetio je da je Turska došla u situacija kada Međunarodni monetarni fond (MMF) od nje traži zaduženje, nakon što je Ankara isplatila sav dug ovoj organizaciji.

“Kada smo mi došli, nacionalni dohodak Turske je iznosio 230 milijardi dolara, a sada je 800 milijardi, platili smo dug MMF-u od 23,5 milijardi dolara, a sada MMF traži od nas novac. Izvoz je iznosio 36 milijardi dolara, a sada je povećan na 158 milijardi. Za 12 godina je izgrađeno 17.100 kilometara puta”, naglasio je Erdogan.

Akos.ba/AA